Kina napravila drugi najjači kompjuter

Bez autora
Jun 01 2010

Kina je napravila superkompjuter "Nebula", koji je ocenjen kao drugi najjači računar na svetu. "Nebula" je smeštena u Nacionalnom centru za superkompjutere u Šenženu. SAD su i dalje vodeća svetska sila u ovoj oblasti, pošto američki kompjuteri čine više polovine od 500 najboljih mašina ove vrste u svetu.Kompjuter „Krej“, vlasništvo Nacionalne laboratorije Ouk ridž u Tenesiju, ima brzinu od 1,75 petaflopa. Jedan petaflop predstavlja 1.000 triliona računskih operacija u sekundi. Superkompjutere koriste naučnici za istraživanja u oblastima astrofizike, klimatske nauke, nuklearne energije, industrije i eksploataciji nafte.

Kina napravila drugi najjači kompjuteKina je napravila superkompjuter "Nebula", koji je ocenjen kao drugi najjači računar na svetu.

"Nebula" je smeštena u Nacionalnom centru za superkompjutere u Šenženu, prenosi BBC.

SAD su i dalje vodeća svetska sila u ovoj oblasti, pošto američki kompjuteri čine više polovine od 500 najboljih mašina ove vrste u svetu.

Kompjuter „Krej“, vlasništvo Nacionalne laboratorije Ouk ridž u Tenesiju, ima brzinu od 1,75 petaflopa. Jedan petaflop predstavlja 1.000 triliona računskih operacija u sekundi.

Superkompjutere koriste naučnici za istraživanja u oblastima astrofizike, klimatske nauke, nuklearne energije, industrije i eksploataciji nafte.

Radi poređenja, Kina ima 24 mašine na listi 500 najboljih kompjutera. Najbrži kineski kompjuter ima brzinu od 1,20 petaflopa.
 

Najbrži kompjuter u Velikoj Britaniji, koja ima 38 kompjutera na listi 500 najboljih, smešten je na Univerzitetu u Edinburgu i ima brzinu od 0,27 petaflopa.

Kompanija „Doning“, koja je napravila najbrži kineski kompjuter, navodno sastavlja još bržu mašinu u Nacionalnom centru za superkompjutere u Tijanđinu, a takođe razvija i čipove domaće proizvodnje za ovaj računar.

Naučnici već razmišljaju o kompjuterima koji bi mogli da izvode jedan kvintilion, odnosno milion triliona računskih operacija u sekundi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik