Prave najzeleniji auto-put na svetu za šeika Mohameda bin Zajeda

Bez autora
Jul 18 2024

Firma za urbanizam i razvoj URB planira da transformiše put šeika Mohameda Bin Zajeda u Dubaiju u održivi auto-put.

Ova deonica biće duga 64 kilometra.

Projekat "Dubai Green Spine" vredan 36 milijardi dirhama uključuje, između ostalog, solarne tramvaje, koji bi trebalo da imaju dovoljno energije da napajaju 130.000 domova.

Dodatno, smanjiće i emisiju ugljenika za više od milion tona godišnje.

Projekat uključuje i postavljanje senzora za praćenje saobraćaja i potrošnje energije, zelenih površina za pešake, bicikliste i vertikalnih farmi za stanovnike za uzgoj hrane.

Ukoliko projekat dobije odobrenje, mogao bi da bude završen u četiri faze u narednih deset godina.

Ambiciozni projekat je u skladu sa Urbanističkim Master planom Dubaija 2040. Ima opsežan sistem tramvaja na solarni pogon koji povezuje različite četvrti između Muhaisnaha i Dubai Industrial Citi. Tramvajske pruge će biti opremljene solarnim panelima za napajanje električnih tramvaja, što će dati preko 300 megavata čiste, obnovljive energije. Očekuje se da će prelazak na solarnu energiju smanjiti emisiju ugljenika za približno 1.051.200 tona godišnje, prema investitoru iz Dubaija.

Projekat uključuje niz pametnih tehnologija. Senzori će pratiti saobraćaj i potrošnju energije, dok će autohtona flora ređati pešačke i biciklističke staze, obezbeđujući prirodno hlađenje i čist vazduh. Stanovnici će imati priliku da džogiraju po zelenim površinama i uzgajaju sopstvenu hranu i biljke u poljoprivrednim vertikalnim farmama duž autoputa. Prilagođeni drenažni sistem, sa poroznim površinama, pomoći će u sprečavanju poplava i apsorbovati kišnicu.

Ove oblasti će služiti i kao prostori za rekreaciju i kao ekološki koridori, podržavajući biodiverzitet u Dubaiju i povezujući različite delove grada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik