Pronađen šampanjac iz 18. veka

Bez autora
Jul 18 2010

Grupa ronilaca je tokom istraživanja olupine broda u Baltičkom moru pronašla boce sa najstarijim šampanjcem na svetu, koji datira sa kraja 18. veka. Ekstrom i njegove švedske kolege otvorile su bocu i probale sadržaj.Sudeći prema obliku boce, analitičari su zaključili da one datiraju sa kraja 18. veka, a boce i sadržaj poslati su stručnjacima za šampanjac u Francusku. Uvereni su 99 odsto da je reč o šampanjcu 'Vev Kliko' i da je najverovatnije napravljen između 1772, godine kada je ta firma i osnovana, i 1785. Tovar sa broda bio je na putu za Sankt Peterburg, a odatle za Moskvu.

Pronađen šampanjac iz 18. vekaGrupa ronilaca je tokom istraživanja olupine broda u Baltičkom moru pronašla boce sa najstarijim šampanjcem na svetu, koji datira sa kraja 18. veka.

"Podigao sam jednu bocu šampanjca kako bismo utvrdili starost broda, jer nismo našli nikakvo ime niti detalje o samoj olupini", rekao je Kristijan Ekstrom iz grupe "Aland" Rojtersu.

Ekstrom i njegove švedske kolege otvorile su bocu i probale sadržaj.
"Ukus je fantastičan, sladak, možete da osetite hrast, a ima i veoma jak miris duvana. Prisutni su i mali mehurići", rekao je on.

Sudeći prema obliku boce, analitičari su zaključili da one datiraju sa kraja 18. veka, a boce i sadržaj poslati su stručnjacima za šampanjac u Francusku.

"Uvereni smo 99 odsto da je reč o šampanjcu 'Vev Kliko' i da je najverovatnije napravljen između 1772, godine kada je ta firma i osnovana, i 1785", rekao je Ekstrom, dodajući da je tovar broda bio na putu za Sankt Peterburg, a odatle za Moskvu.

On je rekao da su ronioci pronašli vino pri prvom zaranjanju i da nisu znali koliko ima boca niti koju je drugu robu brod prevozio.

Ričard Julin, švedski stručnjak za vina, rekao je listu "Alandistidningen" da je pronađeni šampanjac "Vev kliko" iz 18. veka, kao i da jedna boca vrijedi oko 68.000 dolara.

Imajući na u vidu da se olupina nalazi kod obala Alanda, autonomne oblasti Finske, lokalne vlasti će odlučiti šta će uraditi sa olupinom i šampanjcem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik