Srpski „tetris” stiže na iPhone

Bez autora
Jun 13 2010

Srpska igra „doris”, čiji je autor Novosađanin Zdravko Živković, posle osvajanja Amerike, u kojoj se ova slagalica prodaje za 125 dolara, odnedavno se može kupiti i u Srbiji za 3.490 dinara. Mozgalica „doris” za dva meseca će se naći i na iPhonu. Sve je počelo pre skoro deceniju, kada je Živković svojim ćerkama osmislio igru koju je nazvao „kjub brik” (kockasta cigla). Jedino pravilo u igri je da se ivice pločica slažu po bojama. Slagalica može da se igra i kao neka vrsta šaha, jer postoji i tabla od šest puta šest polja. Jedan igrač „jede” drugog tako što traži podudarnu boju pločice. A svaka pločica je, u zavisnosti od toga koliko boja ima na sebi, faktor snage. Tako je „doris” u američkom časopisu „Gejms” izabrana za najbolju u kategoriji slagalica, pazl, za 2009. godinu.

Srpski „tetris” stiže na iPhoneSrpska igra „doris”, čiji je autor Novosađanin Zdravko Živković, posle osvajanja Amerike, u kojoj se ova slagalica prodaje za 125 dolara, odnedavno se može kupiti i u Srbiji za 3.490 dinara.

Mozgalica „doris” za dva meseca će se naći i na iPhonu.

Sve je počelo pre skoro deceniju, kada je Živković svojim ćerkama osmislio igru koju je nazvao „kjub brik” (kockasta cigla).

„Moje ćerke Teodora i Isidora tada su imale četiri i šest godina. One su jako volele da slažu pazl i tada sam im napravio igru koja me je kasnije i podstakla da krajem 2006. krenem u kreiranje nove igre koju sam nazvao ´doris´, spojivši delove imena mojih ćerki. Sa 24 pločice i samo tri boje - crvenom, plavom i zelenom, napravio sam svetski rekord po broju mogućih kombinacija - 10 na 36 stepen. To je na takmičenju rekreativnih matematičara u Atlanti izazvalo pravi šok, pa je igra proglašena za najbolju u 2009. godini”, objašnjava za „Press” Zdravko Živković.

On ističe da je jedino pravilo u igri da se ivice pločica slažu po bojama.

„Pošao sam od toga da decu ne interesuju neke ukalupljene forme, jer žele da se izraze na svoj način. Kada igrate ´doris´, možete od pločica da pravite različite oblike koje deca vole, poput cveta, aviona, bicikla, stolice i to u bezbroj kombinacija.”

Slagalica može da se igra i kao neka vrsta šaha, jer postoji i tabla od šest puta šest polja. Jedan igrač „jede” drugog tako što traži podudarnu boju pločice. A svaka pločica je, u zavisnosti od toga koliko boja ima na sebi, faktor snage. Tako je „doris” u američkom časopisu „Gejms” izabrana za najbolju u kategoriji slagalica, pazl, za 2009. godinu,

Nenad Bjegović, grafički dizajner u marketinškoj agenciji „Pop ap”, saznao je na televiziji za igru „doris”, što ga je inspirisalo da stupi u kontakt sa Živkovićem.

„Došao sam na ideju da bi bilo najbolje kada bi se ova igrica pretvorila u digitalni oblik, odnosno da se igra na mobilnom telefonu. Zdravku se to dopalo i ustupio nam je prava da ´doris´ osvane i u ovoj verziji. Da biste je igrali, morate da imate telefon iPhone i da je na ”Epl storu„ (Apple Store), na kojem će se pojaviti za dva meseca, skinete. Ova igra će u Americi koštati 4,99 dolara”, kaže Bjegović.

On ocenjuje da bi uspeh, u prvoj fazi, bio 300.000 prodatih igrica u digitalnom obliku.

„Ukoliko bismo time ´zagolicali´ neku softversku kuću koja bi preuzela igru i pustila je i na globalnom nivou, mogli bismo očekivati i milionske tiraže. To je naš san, da od slagalice napravimo popularnu igru kao što je ´tetris´, koja bi se igrala u svakoj kući. I da sa ponosom možemo da kažemo da je došla iz Srbije.”

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik