Trotoar proizvodi struju za svetiljke

Bez autora
Apr 12 2010

U francuskom gradu Tuluzu postavljen je "inteligentni trotoar" koji proizvodi struju kada se po njemu hoda. Čim neko pređe preko njega, ovaj segment trotoara proizvodi oko 30 vati struje, što je dovoljno za funkcionisanje nekoliko uličnih svetiljki.Projekat, pokrenut u okviru politike trajnog razvoja koju promovišu gradske vlasti, zasad je samo u fazi eksperimenta. Reč je o nekoliko kamenih ploča opremljenih mikrokolektorima za prikupljanje energije šetača koje su postavljene u jednoj ulici u centru grada.

Trotoar proizvodi struju za svetiljkeU francuskom gradu Tuluzu postavljen je "inteligentni trotoar" koji proizvodi struju kada se po njemu hoda.

Čim neko pređe preko njega, ovaj segment trotoara proizvodi oko 30 vati struje, što je dovoljno za funkcionisanje nekoliko uličnih svetiljki.

Projekat, pokrenut u okviru politike trajnog razvoja koju promovišu gradske vlasti, zasad je samo u fazi eksperimenta.

Reč je o nekoliko kamenih ploča opremljenih mikrokolektorima za prikupljanje energije šetača koje su postavljene u jednoj ulici u centru grada.

Ploče su povezane sa baterijom koja akumulira kinetičku energiju prolaznika.

"Zasad je to samo na nivou eksperimenta, ali nam ovaj jedinstveni sistem u svetu, izum holandske firme 'Jaap Van der Braak', pruža priliku da sagledamo načine njegove primene u gradu", izjavio je pomoćnik gradonačelnika Tuluza Aleksandr Marsjel.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik