Dojče banka kreditira KAP

Bez autora
Jun 30 2010

Ministarstvo finansija, u ime Vlade Crne Gore, potpisalo je Ugovor o kreditu između Deutsche Bank AG London i Kombinata aluminijuma Podgorica u iznosu od 22 miliona eura i Ugovor o garanciji između Vlade Crne Gore - Ministarstva finansija i Deutsche Bank. Izdavanje garancije za ovaj kredit predviđeno je Zakonom o budžetu za 2010. godinu u okviru podrške crnogorskoj privredi. Zajam je odobren na 5 godina, dospijeva za plaćanje dvije godine nakon povlačenja sredstava, a otplatićivaće se u 7 polugodišnjih rata. Kreditni aranžman namijenjen KAP-u u iznosu od 22 miliona eura realizovan je kao rezultat prethodnih pregovora između predstavnika Ministarstva finansija, Kombinata aluminijuma i Dojče banke. Polovina kredita će biti usmjerena u investicije u cilju povećanja proizvodnje, dok će preostali dio biti upotrijebljen za izmirivanje obaveza prema Elektroprivredi.

Dojče banka kreditira KAPMinistarstvo finansija, u ime Vlade Crne Gore, potpisalo je Ugovor o kreditu između Deutsche Bank AG London i Kombinata aluminijuma Podgorica u iznosu od 22 miliona eura i Ugovor o garanciji između Vlade Crne Gore - Ministarstva finansija i Deutsche Bank.

Izdavanje garancije za ovaj kredit predviđeno je Zakonom o budžetu za 2010. godinu u okviru podrške crnogorskoj privredi, saopšteno je iz Vlade.

Zajam je odobren na 5 godina, dospijeva za plaćanje dvije godine nakon povlačenja sredstava, a otplatićivaće se u 7 polugodišnjih rata.

Kreditni aranžman namijenjen KAP-u u iznosu od 22 miliona eura realizovan je kao rezultat prethodnih pregovora između predstavnika Ministarstva finansija, Kombinata aluminijuma i Dojče banke.

Polovina kredita će biti usmjerena u investicije u cilju povećanja proizvodnje, dok će preostali dio biti upotrijebljen za izmirivanje obaveza prema Elektroprivredi.

Ova kreditna podrška značajno će doprinijeti rješavanju problema sa kojima je kompanija sučena, kao i obezbjeđivanju uslova za nastavak redovne proizvodnje i restrukturiranja, navodi se u saopštenju.

Vlada Crne Gore je početkom juna usvojila Informaciju o rezultatima pregovora za realizaciju kreditnog aranžmana i nakon usvajanja prihvatila Ugovor o kreditu u iznosu od 22 miliona eura za koji je država Crna Gora izdala garancije.

Zaključivanje ovog kreditnog aranžmana predstavlja jedan od preduslova za efektivnost Ugovora o poravnanju.

Stupanjem tog Ugovora na snagu, država ulazi u vlasničku strukturu KAP-a, čime je ovaj aranžman obezbijeđen.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik