Iskoristiti ogroman potencijal naše drvne industrije

Bez autora
Oct 01 2024

Ministarka privrede u Vladi Republike Srbije Adrijana Mesarović izjavila je danas, na otvaranju 60. međunarodnog sajma nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije, da domaća drvna industrija ima veliki potencijal i da izvoz nameštaja raste.

Mesarović je na Beogradskom sajmu istakla da je prošle godine vrednost izvoza nameštaja od drveta iznosio 768,7 miliona evra, što je za 12,7 odsto više u poređenju sa 2022. godinom.

Ona je podvukla da je naša industrija nameštaja konkurentna i na domaćem i na inostranom tržištu, posebno kada je reč o kvalitetu proizvoda i dizajnu.

Prema njenim rečima, šansu za razvoj možemo da iskoristimo zahvaljujući zaključenim sporazumima o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi (CEFTA), sa državama EFTA, sa zemljama Evroazijske ekonomske unije, sa Turskom, Kinom, ali i regionalnoj inicijativi „Otvoreni Balkanˮ.

Ministarka je ukazala na to da ova sajamska manifestacija već decenijama postavlja standarde u oblasti proizvodnje i distribucije nameštaja, kao i primene najnovijih tehnologija kada je u pitanju drvna industrija.

Ona je poručila da država snažno stoji uz svoju privredu i da će resorno ministarstvo nastaviti da podržava kreativne proizvođače kroz obezbeđivanje finansijskih sredstava za nabavku opreme i jačanje konkurentnosti.

Mesarović je podvukla da ova manifestacija nije samo prilika za poslovne susrete i sklapanje novih partnerstava, već i prostor za razmenu znanja, ideja i inovacija.

Prema njenoj oceni, ovaj događaj pokazuje da Srbija i Beograd imaju centralnu ulogu u regionu kada je reč o industriji nameštaja i njenoj modernizaciji.

Sajam nam takođe pruža mogućnost da zajedno promovišemo mlade talente i inovativne dizajnere, navela je ona i podsetila na to da su izložbe mladih dizajnera postale neodvojivi deo ove manifestacije.

Na sajmu se predstavlja više od 100 izlagača iz zemlje i inostranstva, a među njima su brendovi iz Švedske, Nemačke, Italije, Poljske, Slovenije, kao i iz Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik