Jagma za putovanjima u Mađarsku i Portugaliju

Bez autora
Sep 25 2024

Iako turističke linije ka moru još nisu stale, u agencijama u Srpskoj ističu da ljubitelji jesenjih putovanja uveliko rezervišu karte za evropske destinacije, među kojima su najtraženiji aranžmani u Mađarskoj, Italiji i Portugaliji.

U turističkim agencijama za “Glas Srpske” tvrde je sve veći broj stanovnika zainteresovan da baš u ovom periodu ode na odmor, šoping-turu ili jednodnevni izlet, zbog čega će aranžmane prodavati do duboko u jesen.

Agent prodaje u agenciji “Kontiki travel” iz Banjaluke Nataša Kuzmić kazala je da nevrijeme koje je zahvatilo Evropu i region nije pomrsilo planove ljubiteljima putovanja.

- Mi još ispraćamo ljeto. U ponudi do polovine oktobra imamo i dalje putovanje za Tursku i Egipat. Što se tiče jeseni, u ponudi uglavnom imamo ture za evropske destinacije. Nastojali smo da ove godine obuhvatimo što više mjesta, kao što su Lisabon, Valensija, ali i italijanski gradovi - kazala je Kuzmićeva.

Dodala je da uporedo pripremaju i ponude za zimsku sezonu, među kojima su destinacije u Bugarskoj i Austriji, a građani će putem ove agencije moći rezervisati i mjesto na planinama u Srpskoj i Srbiji.

- Ljudi masovno zovu i rezervišu mjesta, kako za jesenja tako i za zimska putovanja - rekla je Kuzmićeva.

Ljetnu sezonu privode kraju i u bijeljinskoj turističkoj agenciji “Hepi travel”, a menadžer prodaje Dragana Sarić kaže da autobusi polako kreću ka novim destinacijama.

- Kod nas je veoma popularna Italija, a tu je nezaobilazna Budimpešta, za koju nikad ne manjka zainteresovanih putnika. Nadam se da će tako i ostati s obzirom na to da je taj dio Evrope proteklih dana bio zahvaćen olujnim nevremenom. Vjerujem da ni naši polasci, koji su planirani u drugoj polovini oktobra, zbog toga neće biti pomjerani - rekla je Sarićeva, dodajući da će građani imati priliku da u narednim mjesecima otputuju i u Rusiju, Tursku, Italiju, dok je jedna tura već posjetila Ohrid.

Prema njenim riječima, cijene putovanja su ove jeseni za nijansu više u odnosu na lanjske.

- Uprkos višim cijenama za ljetovanje, nije bilo pada interesovanja. Ljetna sezona je bila dosta dobra - kazala je Sarićeva.

Šef poslovnice agencije “Unisturs” Banjaluka Gordana Blagojević kazala je da su, što se tiče jeseni, ture za Portugaliju i Andaluziju već popunjene, a sva mjesta su rasprodata i za Dubai.

- U ponudi imamo putovanja u Istanbul, koji je aktuelan tokom cijele godine. Mjesta je ostalo za putovanje u Prag, koji je planiran početkom novembra - kazala je Blagojevićeva.

Zadovoljno trljaju ruke i u prijedorskoj agenciji “Kunić travel”, u kojoj kažu da u ponudi imaju aranžmane za svačiji džep.

- Ovaj vikend imamo ture za Sarajevo i Zagreb, a nudimo i izlete na Zlatibor i Ohrid - kazala je agent Ivana Todoran.

Nova pravila

U turističkim agencijama u Srpskoj kažu da još čekaju na tačne smjernice Evropske unije, jer bi početkom novembra sa radom trebalo da počne novi sistem ulaska i izlaska u zemlje šengenskog prostora, ističući da ne očekuju veće gužve zbog toga. Ove izmjene obuhvatiće oko 60 zemalja, uključujući BiH, čiji će državljani imati drugačiji način prelaska granice u zemlje EU. Od putnika će se na granici zahtijevati da dostave biometrijske podatke, kao što su otisci prstiju i fotografija lica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik