Kofer je bezbedniji ako nije tamne boje

Bez autora
Sep 26 2024

Jedna od najvećih evropskih avio-kompanija „Rajan er” upozorila je putnike da ne nose prtljag crne, sive ili teget boje kako bi izbegli moguću zamenu prtljaga tokom putovanja. Samo u junu je ovom avio-kompanijom letelo 19,3 miliona ljudi na 106.000 letova.

– Postarajte se da vaš prtljag bude lakši za raspoznavanje, pogotovo ukoliko je crne, teget ili sive boje (a to je tako u 99,9 odsto slučajeva). Dodajte jarku traku ili nalepnicu tako da ne iskusite dodatne neprijatnosti po sletanju – navedeno je iz „Rajan era”, a prenosi sajt „EUpravo zato”. Ukoliko kofer obeležimo nekim živopisnim detaljem, lakše ćemo ga uočiti.

S druge strane, jedan zaposleni na aerodromu u Dablinu je napomenuo da sa torbi treba skinuti starije stikere kako se ne bi „stvorila konfuzija tokom skeniranja” i da treba biti oprezan i prilikom stavljanja šarenih traka. To jesu pomalo suprostavljena uputstva, ali jedno je jasno – ukoliko želite da se razlikujete od drugih i bezbrižno sačekate svoj prtljag po sletanju, možda je najbolje odabrati neku boju koja nije crna ili teget. Oni navode da se neprijatne situacije sa prtljagom dešavaju upravo u slučaju kada je on u pomenutim bojama, zbog čega se putnici na aerodromima često uhvate za tuđi, sličan kofer.

Da je kofer vrlo važan i da nije lako izabrati pravi, pokazuju i brojni sajtovi sa savetima kako izabrati pravi i odgovarajući za različite vrste putovanja. Pre svega je važno koliko vremena neko provodi na putu – da li mu je kofer potreban za duži boravak (više od 10 dana), za kratak odmor ili poslovni put. Ili, na primer, da li se putuje porodično, pa je neophodno spakovati i stvari za decu.  Veličina kofera je, navode stručnjaci za putovanja, veoma bitan faktor pri izboru, jer različite avio-kompanije imaju različite zahteve za veličinom kofera pa je važno raspitati se šta je standard kako ne bi bilo dodatnih problema. Recimo, niskobudžetne kompanije imaju stroga pravila za veličinu i težinu ručnog prtljaga koja su najčešće ispod standarda drugih avio-prevoznika. Trebalo bi obratiti pažnju na to šta kompanije zahtevaju od putnika kada je reč o prtljagu i važno je znati da ne postoji regulativa koja diktira pravila, nego su to sve interna pravila avio-prevoznika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik