Pokrenut postupak izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja

Bez autora
Sep 25 2024

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Jelena Žarić Kovačević izjavila je danas da je ovo ministarstvo pokrenulo postupak izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja sa ciljem rešavanja problema zloupotrebe zahteva, koji predstavlja ogroman prpreku građanima, institucijama, povereniku, ali i sudovima.

Danas je održan prvi sastanak Posebne radne grupe za pripremu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koju čine predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva pravde, Ministarstva finansija, Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, kao i poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović.

Žarić Kovačević je naglasila da je Posebna radna grupa formirana u užem sastavu kako bi njen rad bio efikasniji i kvalitetniji, odnosno kako bi se što brže pred javnost u postupku javnih konsutacija izašlo sa konkretnim nacrtom.

Ona je dodala da je važno da čitav postupak bude javan i transparentan, i objasnila da je cilj da se postigne konsenzus oko nekih pitanja na samoj radnoj grupi, a da se u javnu raspravu uključe svi zainteresovani za primenu tog zakona.

Ministarka je podsetila na to i da su prethodne izmene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja iz 2021. nastale kao proizvod zajedničkog rada Ministarstva i službe poverenika za informacije od javnog značaja.

Prema njenim rečima, sve nove, dobre i kvalitetne odredbe potpuno su bačene u senku zbog zloupotreba zahteva u ostvarivanju prava.

Nakon sastanka sa poverenikom, dobili smo i zvaničan dopis iz njegovog kabineta sa predlogom izmena ovog zakona, a paralelno sa tim i drugi organi vlasti i lokalne samouprave obratili su nam se sa sličnim zahtevom, jer ima mnogo zloupotreba koje se dešavaju prilikom primene zakona, objasnila je ona.

Žarić Kovačević je navela da su uklanjanje instituta „zloupotreba prava“ iz prošlog Zakona, ali i promena dugogodišnjeg stava Ustavnog suda u pogledu naknade troškova zastupanja u postupku po žalbi iz juna 2022. godine doveli do sistemske i masovne zloupotrebe.

Ovi razlozi su, kako je naglasila, stvorili mogućnost za velike troškove postupka, što se izuzetno loše odrazilo na budžete malih lokalnih samouprava, ali i državnih organa i institucija, odnosno na ukupan budžet Srbije.

Ministarka je predočila da je namera da se izvrše izmene u delovima koji su u prethodnom periodu identifikovani kao uzroci za pojavu nekih loših praksi.

Marinović je ocenio da je ovo prvi korak u konačnom uklanjanju problema koji su nastali u ovoj oblasti, i izrazio uverenje da će izmenama biti uveden red i vraćeni smisao i svrha ovog zakona i pravo javnosti da zna.

On je podsetio na to da se 28. septembra obeležava Međunarodni dan prava javnosti da zna, kojim se promoviše jedno od osnovnih ljudskih prava i institucionalna transparentnost kao ključno načelo dobrog upravljanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik