MMF zadovoljan ekonomskom situacijom u Srbiji

Bez autora
Oct 03 2024

Delegacija Ministarstva finansija, na čelu sa prvim potpredsednikom Vlade Republike Srbije i ministrom finansija Sinišom Malim, sastala se sa danas sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju je predvodio Donald Mekgetigan.

Današnjim sastancima Misija MMF-a je započela posetu Srbiji, koja će trajati do 15. oktobra, a povodom četvrte i poslednje revizije aktuelnog stend-baj aranžmana koji naša zemlja ima sa tom finansijskom institucijom.

Mali i Mekgetigan su razgovarali o ispunjenju ciljeva iz aktuelnog aranžmana, o budžetu za 2025. godinu, kao i o makroekonomskim kretanjima i ekonomskoj situaciji u Srbiji.

Prvi potpredsednik Vlade je istakao da je dobra vest da Srbija nastavlja da raste uprkos krizi, pri čemu je u prvoj polovini godine naša zemlja druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi.

Sada je prilika da nastavimo da ulažemo u kapitalne investicije, na čemu će se zasnivati budžet za 2025. godinu, a sa druge strane je važno i da ostanemo fiskalno odgovorni, naglasio je Mali, dodavši da je ovo i prilika koju ne smemo da propustimo, pre svega zbog toga što ćemo biti domaćini izložbe EKSPO 2027 i što možemo u kratkom periodu da promenimo zemlju na bolje.

On je naveo da imamo najnižu stopu nezaposlenosti u istoriji, javni dug pod kontrolom, visoke strane investicije i dosta novca na računu, ali su spoljni rizici i dalje tu i zato moramo da budemo oprezni.

Prvi potpredsednik Vlade je dodao da je zadovoljan sprovođenjem aktuelnog aranžmana, u okviru koga su ispunjeni brojni reformski ciljevi.

Mali je napomenuo da je usvojen akcioni plan kako bi srednjoročno planiranje budžeta bilo efikasnije i obavezujuće, proširen je centralni elektronski registar zarada i zapošljavanja ISKRA za sektor obrazovanja, i dodao da je usvojen novi Zakon o upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu kako bi se ta preduzeća učinila efikasnijim i kako bi se uvelo korporativno upravljanje.

On je ukazao na to da je tekući stend-baj aranžman u fokusu imao sektor energetike, te da su u toj oblasti usvojeni sledeći ciljevi: Vlada je usvojila plan investicija za energetski sektor, promenjen je pravni status Elektroprivrede Srbije (EPS) u akcionarsko društvo, usvojen je Plan restrukturiranja EPS-a, EPS je usvojio novi sistem/metodologiju za određivanje cene snabdevanja električnom energijom za neregulisani sektor (komercijalno snabdevanja za privredu i kompanije) i usvojena je nova metodologija za obračun cene gasa.

Mekgetigan je pohvalio ekonomsku situaciju u Republici Srbiji, posebno ističući dobru situaciju na tržištu rada i nisku nezaposlenost, odnosno rekordno visoku zaposlenost i visoke plate, kao i javni dug koji je pod kontrolom.

Šef Misije MMF-a je istakao takođe da je važna fiskalna odgovornost, kao i poštovanje fiskalnih pravila.

Izvršni odbor direktora MMF-a prethodno je u julu doneo odluku o uspešnom završetku treće revizije stend-baj aranžmana sa Srbijom i pohvalio postignute rezultate u okviru sprovođenja programa.

Mali će krajem oktobra boraviti u Vašingtonu gde će prisustvovati redovnoj godišnjoj skupštini MMF-a i Svetske banke i imati sastanke sa zvaničnicima MMF-a, Svetske banke, investitorima i predstanicima različitih finansijskih institucija, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik