Podrška uvođenju javne interne finansijske kontrole u BiH

Bez autora
Jun 30 2010

U sjedištu Delegacije Evropske unije u Sarajevu danas je predstavljen projekt Podrška uvođenju javne interne finansijske kontrole u BiH te ozvaničen njegov početak. Projekt će pružiti podršku državnom i entitetskim ministarstvima finansija te Vladi Brčko Distrikta pri jačanju okruženja interne kontrole javne uprave. Osnovni cilj ovog projekta za koji je EU izdvojila 652 hiljade eura jest dobiti reformiranu, usmjerenu, usklađenu, učinkovitu, transparentnu i uslužnu javnu upravu. Projekt se sastoji od dvije komponente, a period njegove implementacije je od juna 2010. do juna 2011. godine. Kako je istaknuto tokom prezentacije projekt je usko povezan sa statusom BiH kao zemlje potencijalnog kandidata za pristupanje Evropskoj uniji, što je zasnovano na relevantnim sporazumima, uključujući dobrovoljno usklađivanje BiH u odnosu na prioritete pravne stečevine Evropske unije u oblasti interne finansijske kontrole u javnom sektoru i eksterne revizije javnih finansija.

Podrška uvođenju javne interne finansijske kontrole u BiHU sjedištu Delegacije Evropske unije u Sarajevu danas je predstavljen projekt Podrška uvođenju javne interne finansijske kontrole u BiH te ozvaničen njegov početak.

Projekt će pružiti podršku državnom i entitetskim ministarstvima finansija te Vladi Brčko Distrikta pri jačanju okruženja interne kontrole javne uprave.

Osnovni cilj ovog projekta za koji je EU izdvojila 652 hiljade eura jest dobiti reformiranu, usmjerenu, usklađenu, učinkovitu, transparentnu i uslužnu javnu upravu.

Projekt se sastoji od dvije komponente, a period njegove implementacije je od juna 2010. do juna 2011. godine.

Kako je istaknuto tokom prezentacije projekt je usko povezan sa statusom BiH kao zemlje potencijalnog kandidata za pristupanje Evropskoj uniji, što je zasnovano na relevantnim sporazumima, uključujući dobrovoljno usklađivanje BiH u odnosu na prioritete pravne stečevine Evropske unije u oblasti interne finansijske kontrole u javnom sektoru i eksterne revizije javnih finansija.

Zahtjev za uvođenjem ovog projekta naveden je i u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju koji je potpisan između BiH i EU 2008. godine te Evropskom partnerstvu s Bosnom i Hercegovinom.

Strategija reforme javne uprave BiH također navodi ovaj projekt kao glavni uvjet za zemlje kandidate za ulazak u EU u pogledu pregovora o poglavlju 32 koje se odnosi na finansijsku kontrolu.

Voditeljica projekta Ilse Schuster kazala je da uvođenje koncepta javne interne finansijske kontrole nije samo preduvjet za korištenje fondova Evropske unije, te da će se jačanjem sisteme finansijske kontrole također osigurati efikasno i ekonomično trošenje javnih sredstava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik