Prvi mobilni telefon postojao 1922?

Bez autora
May 26 2010

Britanski filmski arhivisti pronašli su snimak iz 1922. godine na kome je predstavljen prvi mobilni telefon na svetu. Kratki nemi crno-beli film prikazuje dve mlade Amerikanke koje hodaju ulicom, noseći u ruci telefon na rasklapanje.U jednom trenutku prilaze hidrantu i oko njega obmotavaju žicu povezanu za telefon, a zatim otvaraju kišobran koji očigledno služi kao antena. Jedna od njih tada poziva operatera na centrali koji pušta ploču na gramofonu po njenoj želji.

Prvi mobilni telefon postojao 1922?Britanski filmski arhivisti pronašli su snimak iz 1922. godine na kome je predstavljen prvi mobilni telefon na svetu.

Kratki nemi crno-beli film prikazuje dve mlade Amerikanke koje hodaju ulicom, noseći u ruci telefon na rasklapanje. U jednom trenutku prilaze hidrantu i oko njega obmotavaju žicu povezanu za telefon, a zatim otvaraju kišobran koji očigledno služi kao antena.

Jedna od njih tada poziva operatera na centrali koji pušta ploču na gramofonu po njenoj želji.

Ovaj redak snimak otkriven je nedavno u prašnjavoj arhivi britanskog Pathe-a, koji sada pokušava da sazna više detalja o ovoj zanimljivoj "tehnologiji".

"Neverovatno je da se još pre gotovo 90 godina razmišljalo o mobilnim telefonima i muzici u pokretu", kazao je portparol arhiva.

"Navikli smo da tu tehnologiju povezujemo sa 50-im i 60-im godinama prošlog veka", dodao je on, navodeći da je na snimku možda predstavljen prvi telefon na rasklapanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik