Struja iz obnovljivih izvora – kako do što više "zelenih" megavat sati

Bez autora
Sep 24 2024

Za dve godine, Srbija je udeo obnovljive energije povećala više od dva i po puta. Za sada, prednjači proizvodnja iz energije vetra. Resorna ministarka najavljuje: do kraja decenije svaki drugi megavat-sat biće zeleni.

U Srbiji već ima 390 velikih elektrana obnovljivih izvora energije, odnosno više od 750 megavata, a u izgradnji su kapaciteti koji će tu snagu duplirati.

Već je i 3.600 domaćinstava, preduzeća i ustanova koji iz solarnih panela sami proizvode struju. A novi Zakon o energetici uvodi značajne novine koji će olakšati zelene investicije.

"Uvodimo mogućnost da snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca obavlja i proizvođač, na osnovu ugovora o otkupu električne energije sa fizičkom isporukom. Uvodi se i institut aktivnog kupca što omogućava privredi da se brže dekarbonizuje, što će ići u prilog svima nama, ne samo zbog čistije životne sredine već iz zbog manjih taksa", navodi Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike.

Miloš Čolić iz Udruženja "Obnovljivi izvori energije Srbije" ukazuje da u pojedinim gradovim Srbije ne postoji nijedan kupac-proizvođač.

"Moramo da odgovorimo i na pitanje kako da naš glas dopre, ali i da se razume u opštinama poput Surdulice, Preševa, Trgovišta, na primer. U njima ne postoji nijedan registrovani kupac-proizvođač", kaže Čolić.

Kostolac sledeće godine dobija prvi EPS-ov vetropark

Do sada je bilo najviše ulaganja u vetroparkove, a sledeće godine i EPS će otvoriti prvi vetropark u Kostolcu. Na konferenciji "Obnovljivi izvori energije Srbije" u Vrdniku najavljene su i nove investicije koje će pospešiti i iskorišćenje energije sunca i vode.

"Godinu 2030. zaista vidimo kao kompanija koja će se u dobroj meri dekarbonizovati i značajno povećati udeo obnovljivih izvora. Odnosno dostići cilj koji je pred nama do 2030. godine, nekih 45 procenata", navodi Dušan Živković, generalni direktor EPS-a.

Muhamed Džamala el Ramahija iz kompanije "Masdar" ukazuje da će Srbija imati jednu od ključnih uloga kada se govori o zelenoj energiji.

"Obnovljivi projekti razvijaju se na Zapadnom Balkanu, a naša kompanija ostaje posvećena Srbiji", dodaje El Ramahija.

Ulaganja u zelenu energiju su i okosnica sporazuma koji je prošle sedmice potpisan sa Sjedinjenim Američkim Državama. A uskoro će takav biti potpisan i sa Azerbejdžanom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik