Tržište telekomunikacija u BiH pokazuje rastući trend

Bez autora
Jun 29 2010

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (Agencija) razmatralo je danas polugodišnju analizu realizacije Politike sektora telekomunikacija i konstatiralo da tržište telekomunikacija pokazuje rastući trend. Pokazatelji "rastućeg trenda" obuhvataju podatak da pored tri dominantna telekom operatora u BiH usluge fiksnih javnih govornih usluga pruža devet novih operatora te da je udio novih operatora na tržištu fiksne telefonije još nizak i na kraju 2009. godine iznosio je 0,69 posto. Udio novih operatora u odlaznom nacionalnom saobraćaju u istom periodu iznosio je 0,25 posto, a u odlaznom međunarodnom saobraćaju iznosi 15,40 posto, dok je u međunarodnom dolaznom saobraćaju 27 posto. Penetracija fiksne telefonije (broj telefonskih priključaka na 100 stanovnika) u blagom je opadanju. Posmatrano s aspekta postojanja konkurencije između fiksne i mobilne telefonije to je posljedica pada cijena u mobilnoj mreži i povećanog broja korisnika mobilnih usluga.

Tržište telekomunikacija u BiH pokazuje rastući trendVijeće Regulatorne agencije za komunikacije (Agencija) razmatralo je danas polugodišnju analizu realizacije Politike sektora telekomunikacija i konstatiralo da tržište telekomunikacija pokazuje rastući trend.

Pokazatelji "rastućeg trenda" obuhvataju podatak da pored tri dominantna telekom operatora u BiH usluge fiksnih javnih govornih usluga pruža devet novih operatora te da je udio novih operatora na tržištu fiksne telefonije još nizak i na kraju 2009. godine iznosio je 0,69 posto.

Udio novih operatora u odlaznom nacionalnom saobraćaju u istom periodu iznosio je 0,25 posto, a u odlaznom međunarodnom saobraćaju iznosi 15,40 posto, dok je u međunarodnom dolaznom saobraćaju 27 posto. Penetracija fiksne telefonije (broj telefonskih priključaka na 100 stanovnika) u blagom je opadanju. Posmatrano s aspekta postojanja konkurencije između fiksne i mobilne telefonije to je posljedica pada cijena u mobilnoj mreži i povećanog broja korisnika mobilnih usluga. Nivo penetracije (broj pretplatnika na 100 stanovnika) u BiH na kraju 2009. iznosio je 24,66 posto u fiksnoj i 83,08 posto u mobilnoj telefoniji.

U BiH djeluje 77 pružalaca Internet usluga. Ukupan broj korisnika Interneta u BiH u 2009. godini porastao je za 8,71 posto u odnosu na prethodnu godinu i iznosio je 1.421.540 korisnika.

Kada je riječ o vrsti pristupa Internetu, zabilježen je značajan porast širokopojasnih pretplatnika u odnosu na prethodne godine. Na kraju 2009. godine odnos širokopojasnih Internet pretplatnika prema dial up pretplatnicima je 73,15, odnosno 26,85 posto.

Vijeće je na današnjoj sjednici izrazilo zadovoljstvo da projekt tehničke pomoći Agenciji za razvoj sektora telekomunikacija Evropske unije (IPA 2007) pokazuje pozitivne rezultate, što dodatno doprinosi napretku regulatornog okvira u sektoru telekomunikacija i posebno će se odraziti u izradi analize tržišta zasnovane na metodologiji i principima evropskih standarda.

Na kraju, Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije prihvatilo je informaciju o aktivnostima u vezi s prelaskom s analogne na digitalnu zemaljsku televiziju u BiH, izražavajući žaljenje što Stručna komisija DTT Foruma nije počela s radom.

Ovo usporava dinamiku razvoja procesa digitalizacije i ispunjavanje obaveza u predviđenim rokovima, saopćeno je iz Agencije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik