Struja skuplja od jeseni?

Bez autora
Jun 10 2010

Poskupljenje struje od najmanje 20 odsto je opravdano, ali o tome treba da odluči vlada. Ne zna se kada će EPS podneti vladi zahtev za poskupljenje, ali će pre toga obaviti konsultacije i sa vladom i sa Agencijom za energetiku. Zahtev za poskupljenje sigurno neće biti upućen ako se pre toga u samoj vladi ne postigne saglasnost oko toga.Vlada je na sednici u prošli četvrtak, prihvatila informaciju EPS u kojoj je definisan termin-plan daljih aktivnosti u tim projektima, a u njemu "postoje i značajna pitanja koja su u nadležnosti pojedinih ministarstava". Vlada bi glavni akt kojim bi se regulisalo strateško partnerstvo u ta tri projekta trebalo da usvoji u julu, i time bi se stvorili uslovi da se otvori postupak i potencijalni partneri daju ponude.

Struja skuplja od jeseni?Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković izjavio je danas da je opravdano poskupljenje struje od najmanje 20 odsto, ali da o tome treba da odluči vlada.

Marković je, u razgovoru sa novinarima, rekao da se ne zna kada će EPS podneti vladi zahtev za poskupljenje, ali da će pre toga obaviti konsultacije i sa vladom i sa Agencijom za energetiku.

Kako je istakao, zahtev za poskupljenje sigurno neće biti upućen ako se pre toga u samoj vladi ne postigne saglasnost oko toga.

Marković je, govoreći o projektima kojim bi EPS trebalo da privuče strateške partnere, precizirao da se radi o termoelektranama Nikola Tesla B tri u Obrenovcu i Kolubara jedan u Lazarevcu, kao i termoelektrani-toplani u Novom Sadu.

Vlada je, dodao je on, na sednici u prošli
četvrtak, prihvatila informaciju EPS u kojoj je definisan termin-plan daljih aktivnosti u tim projektima, a u njemu "postoje i značajna pitanja koja su u nadležnosti pojedinih ministarstava".

Prema rečima Markovića, vlada bi glavni akt kojim bi se regulisalo strateško partnerstvo u ta tri projekta trebalo da usvoji u julu, i time bi se stvorili uslovi da se otvori postupak i potencijalni partneri daju ponude.

On je dodao da bi taj proces onda trebalo da traje tri meseca, ali da je moguće da, zbog kompleksnosti projekata, potencijani partneri traže produženje do kraja godine.

Vrednost projekata u termoelektranama u Obrenovcu i Lazarevcu, naglasio je Marković, umnogome je prevazišla onu koja je bila 2006. godine, i sada "značajno prelazi dve milijarde evra", dok je za termoelektranu-toplanu u Novom Sadu 250 miliona evra.

Marković je naveo i da se, u okviru sporazuma sa kompanijom RWE, već rade studije izvodljivosti za hidroelektranu na Velikoj Moravi i reverzibilnu hidroelektranu Đerdap tri, a da za onu planiranu na Drini treba sačekati odluku Republike Srpske.

On je ukazao da hidroelektrana na Velikoj Moravi nije samo energetski projekat, jer nema toliko velu snagu, nego je i veoma značajan vodoprivredni projekat.

Marković je, obrazlažući buduću izgradnju hidroelektrana na Ibru, zajedno sa italijanskom kompanijom Seći energija, konstatovao da će se one graditi više godina, a da samo do početka gradnje treba da prođe dve godine, dok se dobiju sve dozvole.

Kako je objasnio, projekat hidroelektrana na Ibru ne bi bio isplativ da nije bilo podsticajnih sredstava koje italijanska vlada daje za njega, zahvaljujući kojima će se on otplatiti za sedam godina, što je za hidroprojekte izuzetno kratko.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik