Bh. privrednici predlažu 150 mjera za spas ekonomije

Bez autora
Jun 17 2020

Pandemija koronavirusa pokazala je da se država može jedino osloniti na domaću proizvodnju stoga se na platformi Sarajevo Business Foruma (SBF) okupila grupa domaćih eksperata iz različitih oblasti koja je napravila inicijativu za jačanje domaće proizvodnje i stvaranje samoodržive ekonomije BiH simboličnog naziva "Mi to možemo”.

Smjernice inicijative predstavljene su u utorak u Sarajevu, te je tom prilikom prezentovan dokument koji nudi konkretne korake koje treba poduzeti kako bi se ublažile negativne posljedice izazvane pandemijom COVID-19 i prevazišla ekonomska kriza u Bosni i Hercegovini.

- Inicijativa sadrži oko 150 mjera koje su usmjerene ka stabilizaciji bh. ekonomije. U fokus smo stavili tri po nama vrlo bitna sektora - prehrambenu industriju, farmaceutsku industriju i energetski sektor, kazao je Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International.

Prema njegovim riječima, bh. ekonomiji je neophodna supstitucija uvoza i promocija izvoza.

- Državi predlažemo da sva javna preduzeća koja čine 40 posto ekonomije BiH pokušaju ukrupnjavati. Predlažemo i obrazovanje javnosti o značaju domaće proizvodnje, kao i osnivanje velike online pijace za sva mala i srednja preuzeća i njihove proizvode, kazao je Bukvić.

O značaju domaće prehrambene industrije govorio je Rusmir Hrvić - predsjednik Uprave AS Holdinga koji je naglasio kako ozbiljne poljoprivredne proizvodnje nema bez velikih poticaja, te da je krajnje vrijeme da se odredi šta nam je to strateški proizvod u poljoprivrednoj proizvodnji.

S njim se složila i Nataša Pucar, direktorica korporativnih komunikacija, Studen Holdinga, naglasivši potrebu donošenja strategije razvoja poljoprivrede.

- Ova kriza je pokazala koliko je važno da svaka država ima svoju proizvodnju lijekova, ali i drugih proizvoda. Mi u Bosnalijeku nismo imali zastoj u proizvodnji jer smo imali dovoljno zaliha, ali smo i brzo reagovali na samom početku krize. Farmaceutska industrija je izuzetno regulisana i iako zakonska regulativa nije toliko nepovoljna, često se ne primjenjuje, istakao je Nedim Uzunović, direktor Bosnalijeka.

Zoran Puljić, direktor Fondacija Mozaik, naglasio je potrebu uvođenja digitalizacije i inovacija kako bi se prevazišla kriza izazvana pandemijom koronavirusa.

Podršku inicijativi došla je i iz bankarskog sektora, te prema riječima Sanele Pašić, predsjednice Uprave Addiko Bank d.d. Sarajevo, banke mogu pomoći inicijativi tako što će kreditirati projekte iz ove inicijative.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik