Ekonomija u karantinu zbog koronavirusa: Dosta fabrika u BiH se privremeno zatvara

Bez autora
Mar 10 2020

Problemi s koronavirusom već su ozbiljno pogodili bh. ekonomiju, a u Udruženju poslodavaca Federacije BiH kažu kako će se dosta fabrika morati privremeno zatvoriti.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, za portal Klix.ba kaže kako problem s koronavirusom još nije eskalirao, ali ako potraje bh. ekonomija bi mogla biti u velikom problemu.

“Turizam već sad osjeća problem, kao i sektori transporta, prijevoza roba jer je smanjen promet roba i usluga, a to je bilo i prvo na udaru. Jutros sam imao par razgovora, zbog problema u Italiji u problem dolaze tektilci i obućari jer većina ih radi ta italijanske firme i praktično su zaustavljeni”, komentariše Smailbegović.

Udruženje poslodavaca zakazalo je svoje hitno zasjedanje, baš na poziv tekstilaca, zbog potrebe za dogovorom i planiranjem šta učiniti.

“Dosta fabrika će se morati privremeno zatvoriti, kako u Federaciji, tako i u RS-u. Nije bitno drugačija situacija ni kod njih”, kaže predsjednik Udruženja poslodavaca.

Pod posebnim uradom je i industija namještaja koja većinu repromaterijala dobavlja iz Kine. Zalihe se smanjuju i sama proizvodnja dolazi pod znak pitanja.

“Dolazi i do pada potražnje za našim proizvodima. Italija je jedan od najvećih partnera, značajno tržište, a tamo se sada smo hrana kupuje”, kazao je Smailbegović.

Poslodavci s posebnom zebnjom promatraju stanje u Njemačkoj, najbitnijem tržištu za našu zemlju. Tamo je situacija još pod kontrolom i nema rigoroznih mjera.

“Ukoliko bi i u Njemačkoj došlo do ozbiljnog širenja koronavirusa i restrikcija sličnih onima u Italiji naša ekonomija potpuno bi stala”, smatra on.

Problemi s koronavirusom, dodaje, neobični su i ozbiljniji nego oni sa ekonomskom krizom 2008. godine. Ako se situacija sanira u naredne dvije ili tri sedmice posljedice bi se mogle iskontrolisati, a u suprotnom smo na početku ogromnih problema.

Smailbegović kaže kako bi osim poslovnih ljudi i nosioci političkih funkcija trebali se pokrenuti i pomoći, ali znajući kakva je generalno situacija kod nas, on to ne očekuje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik