Pandemija je okrenula MSP digitalizaciji

Bez autora
Jul 22 2020

Kao odgovor na pandemiju, projekat pod nazivom Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH, koji provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačke vlade, organizirao je 30 webinara za mala i srednja preduzeća, koji su u najkraćem mogućem roku ponudili teme trenutno relevantne za ovaj sektor u BiH.

Kako su nam kazali u GIZ-u, koliko god bili porazni učinci pandemije na MSP, kao i ekonomiju uopće, dobra stvar u svemu ovome je bilo okretanje digitalizaciji. Preduzeća koja su odgađala uvođenje digitalizacije u poslovanje ili nisu vidjela svrhu ukoliko nisu željela prestati poslovati, morala su reagirati i brzo se prilagoditi novonastaloj situaciji.

- Inovacija i digitalizacija za privredu jedne zemlje, odnosno inovacije kroz primjenu digitalnih tehnologija su od ogromne važnosti. Digitalna era je već tu, mi živimo u njoj, a kako je najbolje iskoristiti kao šansu za razvoj, najveći je izazov sa kojim se susreću privrede širom svijeta, pa i privreda BiH, smatraju u GIZ-u.

Kako su istakli, inoviranje putem primjene digitalnih tehnologija nudi, prije svega, uštedu troškova i/ili uštedu vremena, što vodi ka optimiranju poslovanja, čime privreda postaje konkurentnija. Također, jedna digitalizirana privreda može puno lakše opstati u međunarodnim privrednim procesima, tzv. internacionalnim lancima vrijednosti, a ako jedna privreda želi i dalje biti dio međunarodne ekonomije, onda mora prihvatiti pravila igre tog privređivanja, odnosno neminovno je da se i sama digitalizira.

Nadalje, digitalne tehnologije direktno utječu na nastajanje novih poslovnih modela: strane jezike učimo online, 3D printeri proizvode dijelove mašina, roboti su našli primjenu naročito u autoindustriji. Privreda je zahvaljujući digitalizaciji jednostavno efikasnija, konkurentnija.

Kada je riječ o održanim webinarima, u GIZ-u kažu da s obzirom na to da se tema digitaliziranja MSP nešto intenzivnije komunicira unazad nekoliko godina i da većina MSP-ova u BiH još nije svjesna mogućnosti i benefita koje im digitalizacija nudi, odziv se može smatrati dobrim, čak i vrlo dobrim.

- Prosječan broj MSP-ova koji su učestvovali na webinarima je 50. Zavisno od aktivnosti MSP-a tokom webinara, zabilježene su i neke inicijative koje su nastale kao rezultat webinara, neka preduzeća žele više umrežavanja i sarađivanja, što je ujedno preduvjet uspješne digitalizacije, naglasili su iz GIZ-a.

Prema njima, većina MSP-ova u BiH još nije svjesna mogućnosti i benefita koje im nudi digitalizacija njihovog poslovanja.

- Ali postoje različiti nivoi stepena spremnosti za digitalizaciju. Prema našem projektnom iskustvu i radu s MSP-ovima o temi njihove spremnosti za digitalizaciju, MSP je moguće svrstati u 4 kategorije: MSP-ovi koji su uspješno digitalizirani (u potpunosti ili djelomično), oni koji su spremni za digitalizaciju, preduzeća koja su neuspješno digitalizirana (bez pokazatelja vezano za poboljšanje performansi), te MSP-ovi koji još nisu spremni za digitalizaciju, kažu iz GIZ-a.

Dodali su da je pandemija koronavirusa definitivno šansa za MSP, odnosno pandemija je ubrzala proces odlučivanja MSP-a da li krenuti s korištenjem digitalnih tehnologija.

- Korištenjem online komuniciranja i uvođenjem digitalnih tehnologija MSP-ovi su jednostavno počeli jer nisu imali izbor, a opstanak biznisa je također bio upitan. Sada je bitno znati kako koristiti digitalne tehnologije, napraviti analizu svog poslovanja, postaviti prioritete, prepoznati poslovne procese unutar jedne kompanije koji su za opstanak i konkurentnost kompanije od prioritetnog značaja, da budu digitalizirani. Sve nabrojano se dešava na nivou kompanija, istakli su u GIZ-u, dodajući kako su inovacija i digitalizacija procesi od značaja za cijelu privredu i stoga treba uspostaviti sistem u kojem će biti podržan ovaj proces.

Period implementacije projekta je septembar 2021. i za to vrijeme će se još raditi na temama kao što su Institucije podrške za poslovanje MSP (npr. privredne komore, NETWORKS, ICBL, INTERA, DKR - Njemački centar za robotiku Tuzla). Uspostavljanje novih ili unapređenje postojećih usluga koje će ove institucije nuditi za MSP, a koje će biti usmjerene na podršku digitalne transformacije. Zatim tu je i podizanje svijesti o bitnosti umrežavanja MSP i domaćih IT kompanija, kao i poboljšanje komunikacije između ovih kompanija. Biće održani i machmaking događaji za MSP i IT-industriju iz BiH, a uradiće se i Mapa puta digitalne transformacije za određeni broj preduzeća, njih deset.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik