Štetu ne trpi samo jedan odsto preduzeća

Bez autora
Apr 23 2020

U Republici Srpskoj skoro da nema preduzeća koje na direktan ili indirektan način ne trpi štetu zbog širenja virusa korona, a pandemija je do sada ostavila posljedice na više od 1.000 anketiranih privrednih subjekata.

Pokazuju to rezultati istraživanja koje među privrednicima sprovodi Privredna komora RS. Njihovu anketu do sada su popunila 1.062 privredna subjekta, od mikro do velikih kompanija.

Od ukupnog broja onih koji su obuhvaćeni anketom, čak 1.048 ili 98,68 odsto se izjasnilo da trpi posljedice virusa korona, dok je svega 14 ili 1,32 odsto navelo da trenutna situacija ne utiče na njihovo poslovanje.

Sa problemima spoljnotrgovinske razmjene suočena su čak 564 anketirana privredna subjekta, dok samo poteškoće pri izvozu ima njih 111, a uvozu 221 firma. Problema u spoljnotrgovinskoj razmjeni nema 166 od ukupnog broja anketiranih.

Kada je riječ o iznosu pretrpljene štete zbog virusa, najviše anketiranih i to 579 izjasnilo se da već ima gubitak do 50.000 maraka, a čak 21 kompanija navela je da šteta premašuje milion maraka.

Ako uspostavljeni režim zbog virusa korona potraje duže od mjesec dana, svega osam privrednika navelo je da neće imati štetu, dok će čak njih 79 biti primorano da stavi ključ u bravu. Najviše privrednika i to 458 navelo je u svom odgovoru da će pretrpjeti štetu veću od 50.000 maraka zbog uspostavljenog režima na mjesec dana.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je da, pored ankete koju su do sada popunili privredni subjekti, imaju čak i više stotina onih koji su im pisali ili direktno zvali i prijavljivali da imaju probleme u poslovanju zbog virusa korona.

- Ako sve uzmemo u obzir, u Srpskoj skoro da ne postoji nijedno preduzeće koje na direktan ili indirektan način ne trpi štetu zbog širenja virusa korona. Svi su pogođeni nekim problemima. Mi smo na osnovu svih dobijenih informacija sa terena formirali prijedlog mjera i dostavili Vladi, od kojih je većina i prihvaćena. Mi očekujemo da uskoro budu utvrđeni konkretni kriterijumi za pomoć onim privrednicima kojima nije zabranjen rad, a koji zbog širenja virusa rade smanjenim kapacitetom - naveo je Blagojević i dodao da im se i dalje javljaju privrednici sa problemima i da, kako vrijeme odmiče, raste broj firmi koje zaustavljaju pogone ili pak smanjuju proizvodne kapacitete.

Smanjenim kapacitetima radi i tekstilno preduzeće “Mraz” iz Pala, u kojem ističu da ne pamte gore vrijeme.

- Stranci nam otkazuju ugovore i mi nastojimo da pronađeno nove kupce. Uložili smo ogromnu sumu novca u nove mašine koje sada ne možemo koristiti jer se prilagođavamo trenutnom programu i novom kupcu. Nastojimo na svaki mogući način da održimo kolektiv i radna mjesta - rekao je direktor i jedan od vlasnika “Mraza” Mladen Kovačević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik