Svjetska banka odobrila BiH 66 miliona maraka

Bez autora
Apr 26 2020

Svjetska banka odobrila je Bosni i Hercegovini 66 miliona maraka, kao pomoć za prevenciju, otkrivanje i odgovor na pandemiju virusa korona. Ovo finansiranje obuhvata niz intervencija u jačanju javnih zdravstvenih usluga te zaštiti života i sveukupne egz

"Svjetska banka je uz narod BiH tokom ove nezapamćene krize. Iako je pandemija još uvijek u jeku, uspjeli smo pripremiti ovaj početni paket, kao pomoć zemlji za prevenciju, otkrivanje i odgovor na pandemiju i pružanje socijalne pomoći najugroženijim grupama", rekao je Emanuel Salinas, šef kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru.

Iz Svjetske banke navode da će se uz ova sredstva moći povećati kapaciteti za izolaciju u bolnicama, kupiti novi kreveti za intenzivnu njegu s respiratorima, uspostaviti nove namjenske laboratorije za testiranje i nabaviti ostala medicinsku opremu i materijal.

"Nadalje, oko 48.000 ljudi koji su najviše pogođeni krizom uzrokovanom pandemijom će dobiti socijalnu pomoć u vidu novčane naknade", navodi se u saopštenju.

Pored toga, ističu, Kancelarija Svjetske banke u BiH radi na prilagođavaju postojećih operacija i finansiranja, naročito u zdravstvenom sektoru, kako bi pomogla vlastima da pruže odgovor na probleme uzrokovane pandemijom.

"To uključuje i pružanje savjeta o izglednim ekonomskim uticajima tekuće krize. Grupacija Svjetske banke, kao jedan od najvećih izvora finansiranja i znanja za zemlje u razvoju, preduzima sveobuhvatne, brze mjere na pružanju pomoći zemljama u razvoju za jačanje javnih zdravstvenih intervencija i pomoći privatnom sektoru da nastavi s poslovanjem te očuva radna mjesta. U narednih petnaest mjeseci ćemo uložiti do 160 milijardi dolara u finansiranje podrške zemljama na zaštiti siromašnih i ugroženih, podrške za poslovne subjekte i jačanje ekonomskog oporavka, uključujući i 50 milijardi dolara novih sredstava IDA za grantove ili kredite pod izuzetno povoljnim uslovima", saopšteno je iz Kancelarije Svjetske banke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik