UN-ova agencija povećala prognozu globalnog ekonomskog rasta na 4,7 posto

Bez autora
Mar 18 2021

Globalna ekonomija trebala bi ove godine porasti za 4,7 posto zahvaljujući jačem oporavku od očekivanog u SAD-u, navedeno je u četvrtak u izvještaju Konferencije UN-a o trgovini i razvoju (UNCTAD), revidirajući njihovu prethodnu prognozu od 4,3 posto.

Revizija naviše iz prethodne prognoze od septembra uračunala je faktore očekivanog povećanja potrošnje u SAD-u, zahvaljujući napretku u distribuciji COVID-19 vakcina i ogromnom paketu državnih subvencija, navedeno je u izvještaju.

– Očekuje se da će se globalni oporavak koji je započeo u trećem tromjesečju 2020. nastaviti tokom 2021., iako s velikom dozom neravnomjernosti i nepredvidljivosti, što odražava epidemiološke, političke i koordinacijske neizvjesnosti – istaknuto je u izvještaju.

Ranije ovog mjeseca i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je revidirala svoju prognozu ekonomskog rasta za ovu godinu na 5,6 posto sa prethodnih 4,2 posto.

Međutim, izvještaj UNCTAD-a pod nazivom “Iz tave … u vatru?” zaključuje da će COVID-19 imati trajne ekonomske posljedice koje će zahtijevati kontinuiranu podršku države, a kao glavni rizik za globalne izglede navodi “pogrešno vraćanje na mjere štednje”, javlja Reuters.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik