Batočina: Ar za radno mesto

Bez autora
Aug 11 2010

Formulom "besplatan ar zemljišta, za svako novootvoreno radno mesto", u opštini Batočina uspeli su da pokrenu privredu koja je do pre tri godine bila u potpunom kolapsu. Slovenačka firma "Grah automotive", uposlila je 200 radnika, a u narednih mesec dana završava gradnju novog pogona i otvaranje najmanje 400 novih radnih mesta. Očekuje se dolazak novih, stranih investitora, a već uspešno posluje nekoliko malih, domaćih preduzeća. Nekoliko firmi koje su ranijih decenija uglavnom bile naslonjene na kragujevačku "Zastavu" potpuno su stale. Veliki broj radnika ostao je bez posla i perspektive. Nekada uspešna preduzeća - "Kraguj", Industrija metala Batočina, trikotaža "Dušan Dugalić", odavno ne rade i nalaze se u stečaju. Bez novih investicija nema napretka. Investitorima je ponuđeno besplatno zemljište za nove pogone, uz uslov da zaposle radnike. Jedina prednost je blizina autoputa, odnosno izlazak na Koridor 10...

Batočina: Ar za radno mestoFormulom "besplatan ar zemljišta, za svako novootvoreno radno mesto", u opštini Batočina uspeli su da pokrenu privredu koja je do pre tri godine bila u potpunom kolapsu.

Slovenačka firma "Grah automotive", uposlila je 200 radnika, a u narednih mesec dana završava gradnju novog pogona i otvaranje najmanje 400 novih radnih mesta. Očekuje se dolazak novih, stranih investitora, a već uspešno posluje nekoliko malih, domaćih preduzeća.

Prema rečima Radiše Miloševića, predsednika opštine,nekoliko firmi koje su ranijih decenija uglavnom bile naslonjene na kragujevačku "Zastavu" potpuno su stale. Veliki broj radnika ostao je bez posla i perspektive. Nekada uspešna preduzeća - "Kraguj", Industrija metala Batočina, trikotaža "Dušan Dugalić", odavno ne rade i nalaze se u stečaju.

- Znali smo da bez novih investicija nema napretka. Odlučili smo da investitorima ponudimo besplatno zemljište za nove pogone, uz uslov da zaposle radnike. Jedina naša prednost bila je blizina autoputa, odnosno izlazak na Koridor 10 - priča Milošević.

Opština, međutim, nije imala svoje zemljište za buduću industrijsku zonu. Tokom 2006. godine, otkupom zemlje od meštana, uspeli su da naprave dve industrijske zone, jednu površine 3,5 hektara i drugu oko 17 hektara, tik uz autoput.Gotovo sve je isplaćeno i uknjiženo, a "čist" vlasnički odnos je jedan od važnih uslova za svakog investitora. Država je platila izradu prostornog plana kojim su jasno definisane zone gradnje.

- Već naredne godine "Grah automotive", izgradila je nov proizvodni pogon i uposlila oko 200 radnika. Kompletna proizvodnja (plastika i elektroinstalacije) ide za izvoz i potrebe najvećih svetskih automobilskih kompanija poput BMV, "audija", "mercedesa" - kažu u opštinskoj upravi.

Ova firma dobila je 3,3 hektara, što znači da bi trebalo da uposli najmanje 330 radnika. Broj zaposlenih biće dosta veći.Naime, za manje od mesec daana, biće završeni novi proizvodni pogoni, u koje ova firma ulaže oko 12 miliona evra. Predviđeno je otvaranje 400 novih radnih mesta.

Doskora je ova firma bila oslobođena plaćanja lokalnih taksi.Predsednik Milošević kaže da slične pogodnosti, što se lokalnih dažbina tiče, imaju i četiri male proizvodne firme, koje upošljavaju oko 1.000 radnika.

U opštinskom rukovodstvu navode da je početni cilj postignut, ali da formula o potpuno besplatnom zemljištu više ne važi, mada i dalje investitorima nude povoljne uslove. Sada će novi investitori plaćati polovinu trenutne cene ara zemljišta, oko 200 evra. Već su pri kraju pregovori sa jednom turskom kompanijom koja će, graditi fabriku površine 4.000 kvadrata, gde bi posao trebalo da nađe oko 400 radnika.

Dozvola za dan

U opštinskom rukovodstvu kažu da su ubrzali postupak za dobijanje dozvola. Recimo, slovenački investitor dobio je lokacijsku dozvolu za jedan dan. Tako je, kažu, i sa drugom dokumentacijom za domaće ili strane investitore.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik