ČEZ zbog štednje odustaje od ulaganja na Balkanu

Bez autora
Aug 19 2010

Češki elektroenergetski gigant ČEZ planira da do 2015. godine uštedi na investicionim troškovima četiri milijarde evra, a prva žrtva stezanja kajševa je donedavna ambiciozna ekspanzija na strana tržista, pre svega na Balkanu. ČEZ je prvobitno planirao da investicioni troškovi u narednih pet godina dostignu 17,2 milijarde evra, ali posle krize i zato što više nema uslova da neprestano povećava cenu struje domaćim potrošačima, u novom planu ti troškovi su smanjeni na 13,2 milijarde evra. Definitivne odluke još nema. U ovom periodu kada još uvek traje recesija sa blagim nagoveštajima oživljavanja sva preduzeća revidiraju svoje izdatke. U ČEZ-u je stezanje kajševa i stopiranje planiranih stranih ulaganja započelo stopiranjem pet inostranih projekata. ČEZ se, između ostalog i zbog nerešenih odnosa sa domaćim partnerom, povukao iz do tada najvećeg češkog ulaganja u inostranstvu - projekta izgradnje termoelektrane Gacko u Bosni i Hercegovini, vrednog 1,4 milijarde evra.

ČEZ zbog štednje odustaje od ulaganja na BalkanuČeški elektroenergetski gigant ČEZ planira da do 2015. godine uštedi na investicionim troškovima četiri milijarde evra, a prva žrtva stezanja kajševa je donedavna ambiciozna ekspanzija na strana tržista, pre svega na Balkanu.

ČEZ je prvobitno planirao da investicioni troškovi u narednih pet godina dostignu 17,2 milijarde evra, ali posle krize i zato što više nema uslova da neprestano povećava cenu struje domaćim potrošačima, u novom planu ti troškovi su smanjeni na 13,2 milijarde evra.

"Definitivne odluke još nema. U ovom periodu kada još uvek traje recesija sa blagim nagoveštajima oživljavanja sva preduzeća revidiraju svoje izdatke. To činimo i mi", kazao je za današnje Lidove novini portparol ČEZ-a Ladislav Kšiž.

U ČEZ-u je stezanje kajševa i stopiranje planiranih stranih ulaganja započelo stopiranjem pet inostranih projekata. ČEZ se, između ostalog i zbog nerešenih odnosa sa domaćim partnerom, povukao iz do tada najvećeg češkog ulaganja u inostranstvu - projekta izgradnje termoelektrane Gacko u Bosni i Hercegovini, vrednog 1,4 milijarde evra.

Odustao je u julu od tendera za privatizaciju poljskih energetskih kompanija PAK i Energa, neće dograditi elektranu u Galati u Rumuniji, niti će graditi gasnu elektranu u bugarskoj Varni, a neće učestvovati ni na tenderu za elektrane u Nemačkoj.

Prema saznanjima Lidovih novina ČEZ odustaje i od planiranih ulaganja u Rusiji i Ukrajini.

Ekonomisti procenjuju da je drastična štednja ČEZ-a upravo na stranim ulaganjima mač sa dve oštrice.

S jedne strane program štednje može da poveća cenu akcija ČEZ-a.

"Preduzeće koje manje ulaže lišava se buduće dobiti od tih ulaganja", upozorio je na drugu stranu stopiranja investicija ekonomista Jozef Njemi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik