“Jat” zakopao Straževicu

Bez autora
Jul 25 2010

Projekat izgradnje tunela “Straževica” “uskraćen” je za 350 miliona dinara. Taj novac iz republičkog budžeta biće preusmeren u rešavanje problema “Jat ervejza”, prvenstveno u angažovanje savetnika, koji bi trebalo da pruži stručnu pomoć u pripremi i sprovođenju osnivanja nove kompanije - budućeg srpskog nacionalnog avioprevoznika. Naime, budžetom za ovu godinu, tunelu na obilaznici oko Beograda, koja je deo drumskog Koridora 10, inače državnog prioriteta broj 1, bila je namenjena milijarda dinara. Međutim, Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan “skinulo” je 350 miliona dinara i preusmerilo ih u neraspoređena sredstva Ministarstva za infrastrukturu, a na zahtev kabineta Milutina Mrkonjića. Zvanično, dakle, taj novac je neraspoređen, a nezvanično biće upotrebljen za “Jat ervejz”...

“Jat” zakopao StraževicuProjekat izgradnje tunela “Straževica” “uskraćen” je za 350 miliona dinara.

Taj novac iz republičkog budžeta, kako nezvanično saznaju “Novosti”, biće preusmeren u rešavanje problema “Jat ervejza”, prvenstveno u angažovanje savetnika, koji bi trebalo da pruži stručnu pomoć u pripremi i sprovođenju osnivanja nove kompanije - budućeg srpskog nacionalnog avioprevoznika.

Naime, budžetom za ovu godinu, tunelu na obilaznici oko Beograda, koja je deo drumskog Koridora 10, inače državnog prioriteta broj 1, bila je namenjena milijarda dinara. Međutim, Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan “skinulo” je 350 miliona dinara i preusmerilo ih u neraspoređena sredstva Ministarstva za infrastrukturu, a na zahtev kabineta Milutina Mrkonjića. Zvanično, dakle, taj novac je neraspoređen, a nezvanično biće upotrebljen za “Jat ervejz”.

Nacionalna aviokompanija dužna je da svakom putniku, koji za to podnese zahtev plati obeštećenje u iznosu od 600 evra za kašnjenje duže od tri sata. Kako saznajemo, “Jatu” je već stigao prvi zahtev za obeštećenje zbog kašnjenja od osam sati na letu iz Soluna za Beograd.

Pošto je Ministarstvo za infrastrukturu konačno obezbedilo sredstva, uskoro će biti raspisan tender za izbor savetnika. Time će započeti proces osnivanja nove kompanije, koja će od “Jata” preuzeti linije, deo flote i putem konkursa deo zaposlenih, a potom bi trebalo da se raspiše tender za izbor strateškog partnera. Logično je da starom “Jatu”, kojem preostaju dugovanja, imovina i veći deo zaposlenih, po tom scenariju preti katanac. U “Jatu”, međutim, veruju u drugu mogućnost, a to je oslobađanje preduzeća od neprofitabilnih delatnosti, stvaranje zdravog jezgra koje će biti predmet dokapitalizacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik