Postignut dogovor o formiranju alijanse železničkih preduzeća Srbije, Hrvatske i Slovenije

Bez autora
Jul 28 2010

Ministar za infrastrukturu u Vladi Republike Srbije Milutin Mrkonjić, ministar prometa Slovenije Patrik Vlačić i ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Božidar Kalmeta postigli su dogovor o formiranju alijanse železničkih preduzeća tri države sa ciljem da prevoz robe i putnika postane efikasniji, rentabilniji i brži. Mrkonjić, Vlačić i Kalmeta su pomenuti dogovor postigli 26. jula 2010. godine na Brdu kod Kranja, a ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća biće potpisan u petak, 30. jula 2010. godine, u Beogradu. Formiranje zajedničkog preduzeća pravi je način da se eliminišu trenutne slabosti koje opterećuju efikasnost poslovanja u železnici, kao što su komplikovane i spore procedure na graničnim prelazima, u postupku carinske, fitosanitarne i veterinarske kontrole. Robni transport železnicom kroz tri države traje predugo, tako da nijedno od nacionalnih železničkih preduzeća nije konkurentno, pri čemu je najavljeno razgranavanje budućeg zajedničkog preduzeća, uz stvaranje vagonskog pula i zajedničke promotivne aktivnosti.

Postignut dogovor o formiranju alijanse železničkih preduzeća Srbije, Hrvatske i SlovenijeMinistar za infrastrukturu u Vladi Republike Srbije Milutin Mrkonjić, ministar prometa Slovenije Patrik Vlačić i ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Božidar Kalmeta postigli su dogovor o formiranju alijanse železničkih preduzeća tri države sa ciljem da prevoz robe i putnika postane efikasniji, rentabilniji i brži.

Mrkonjić, Vlačić i Kalmeta su pomenuti dogovor postigli 26. jula 2010. godine na Brdu kod Kranja, a ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća biće potpisan u petak, 30. jula 2010. godine, u Beogradu.

Formiranje zajedničkog preduzeća pravi je način da se eliminišu trenutne slabosti koje opterećuju efikasnost poslovanja u železnici, kao što su komplikovane i spore procedure na graničnim prelazima, u postupku carinske, fitosanitarne i veterinarske kontrole.

Robni transport železnicom kroz tri države traje predugo, tako da nijedno od nacionalnih železničkih preduzeća nije konkurentno, pri čemu je najavljeno razgranavanje budućeg zajedničkog preduzeća, uz stvaranje vagonskog pula i zajedničke promotivne aktivnosti.

Takođe, postignut je i dogovor o tome da ovo preduzeće bude locirano u Ljubljani, u skladu sa normativima Evropske unije, i da bude pružena prilika i nekim drugim zemljama da se priključe tom zajedničkom projektu na železničkom Koridoru 10.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik