RS: U razvoj uloženo više od milion KM

Bez autora
Aug 15 2010

Nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine u Rapublici Srpskoj (RS) trećinu sredstava od ukupno 3,65 miliona KM pomoći Ministarstva uprave i lokalne samouprave usmjerile su u poslove lokalnog razvoja i efikasnog izvršavanja poslova. Trećina je utrošena na izgradnju novih, rekonstrukciju i održavanje postojećih objekata komunalne infrastrukture, koliko je utrošeno i na sve ostale projekte iz oblasti poljoprivrede, zaštite životne sredine, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, kulturu, sport, civilnu žaštitu, turizam i druge oblasti. To ranijih godina nije bio slučaj i opštine su sredstva najčešće koristile za materijalne i nematerijalne troškove, te plate i naknade zaposlenih u opštinskim administracijama. Zahtjevi opština za dodjelu sredstava pomoći nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama u 2009. godini u većini slučajeva odnosili su se na asfaltiranje puteva, sanaciju i održavanje lokalnih puteva, izgradnju i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže.

RS: U razvoj uloženo više od milion KMNerazvijene i izrazito nerazvijene opštine u Rapublici Srpskoj (RS) trećinu sredstava od ukupno 3,65 miliona KM pomoći Ministarstva uprave i lokalne samouprave usmjerile su u poslove lokalnog razvoja i efikasnog izvršavanja poslova, izjavila je Srni pomoćnica ministra za lokalnu samoupravu Milanka Šopin.

"Trećina je utrošena na izgradnju novih, rekonstrukciju i održavanje postojećih objekata komunalne infrastrukture, koliko je utrošeno i na sve ostale projekte iz oblasti poljoprivrede, zaštite životne sredine, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, kulturu, sport, civilnu žaštitu, turizam i druge oblasti", navela je Šopinova.

Ona je naglasila da to ranijih godina nije bio slučaj i da su opštine sredstva najčešće koristile za materijalne i nematerijalne troškove, te plate i naknade zaposlenih u opštinskim administracijama.

Šopinova je podsjetila da su se zahtjevi opština za dodjelu sredstava pomoći nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama u 2009. godini u većini slučajeva odnosili na asfaltiranje puteva, sanaciju i održavanje lokalnih puteva, izgradnju i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže.

Ona je dodala da su se ti zahtjevi odnosili i na izgradnju sportskih terena, izgradnju i održavanje javne rasvjete, izmirenje dugova iz prethodnog perioda, zdravstvenu zaštitu stanovništva i pomoć socijalno ugroženom stanovništvu, izmirenje obaveza prema budžetskim korisnicima i za potrebe redovnog obavljanja poslova opštinske administrativne službe.

"Da su opštinska rukovodstva, naročito u manje razvijenim opštinama, prepoznala značaj razvojne komponente potvrđuje i trenutno veliko interesovanje za niz projekata kojima se podstiče razvoj jedinica lokalne samouprave", navela je Šopinova.

Govoreći o obuci zaposlenih u jedinicima lokalne samouprave, Šopinova je naglasila da je naglasak stavljen na obuku službenika za planiranja lokalnog razvoja, privrede, unapređenja poslovnog ambijenta, što otvara mogućnosti povlačenja sredstava iz pretpristupnih fondova EU i jačanja prekogranične saradnje.

Ona je dodala da zbog toga Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS aktivno radi na donošenju strategije obuke za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave, u skladu sa potrebama zaposlenih i prioritetima kako bi se što više unapredio lokalni razvoj.

"Kroz Strategiju razvoja lokalne samouprave u RS, upravljanje lokalnim razvojem je postavljeno kao jedan od strateških ciljeva, kojim će se bitno poboljšati efikasnost i unaprijediti konkurentnost opština i gradova, uz osiguranje održivog razvoja i stvaranje demografske i socijalne uravnoteženosti", zaključila je Šopinova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik