Slovenija, Hrvatska i Srbija osnivaju zajedničku kompaniju za promet na Koridoru X

Bez autora
Jul 26 2010

Ministri prometa Slovenije, Hrvatske i Srbije dogovorili su se da će pojačati suradnju na području željezničkog, posebno teretnog prometa tranzitnim paneuropskim X koridorom od Njemačke prema Turskoj. Riječ je o oživljavanju i oporavku koridora X koji od Njemačke i Austrije, te preko Slovenije, Hrvatske i Srbije ide prema Turskoj. Slovenske, hrvatske i srbijanske željeznice osnovat će zajedničku tvrtku sa sjedištem u Ljubljani, u svrhu zajedničkog nastupa na tržištu, kako bi tim koridorom privukle što više prometa i prihoda za sve tri željeznice, odnosno nacionalna željeznička operatera. Riječ je o jednom u nizu sastanaka kojim se na razini ministarstava i nacionalnih željezničkih operatera nastoji oživjeti promet, ali i cijelo gospodarstvo koje je vezano uz prometni koridor X. Razgovori su bili konkretni i konstruktivni u nastojanju da se uklone zapreke za još učinkovitiji i konkurentniji promet koridorom. Sve tri države imaju interes da na području X. koridora povećaju konkurentnost i brzinu prometa na željeznici, posebno u tranzitnom teretnom prometu, odstranjujući administrativne prepreke na granicama i u carinskim postupcima.

Slovenija, Hrvatska i Srbija osnivaju zajedničku kompaniju za promet na Koridoru XMinistri prometa Slovenije, Hrvatske i Srbije dogovorili su se da će pojačati suradnju na području željezničkog, posebno teretnog prometa tranzitnim paneuropskim X koridorom od Njemačke prema Turskoj.

Riječ je o oživljavanju i oporavku koridora X koji od Njemačke i Austrije, te preko Slovenije, Hrvatske i Srbije ide prema Turskoj.

Slovenske, hrvatske i srbijanske željeznice osnovat će zajedničku tvrtku sa sjedištem u Ljubljani, u svrhu zajedničkog nastupa na tržištu, kako bi tim koridorom privukle što više prometa i prihoda za sve tri željeznice, odnosno nacionalna željeznička operatera, rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare na Brdu kod Kranja hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, nakon trilateralnih razgovora sa slovenskim ministrom prometa Patrickom Vlačičem i srbijanskim ministrom infrastrukture Milutinom Mrkonjićem.

Kalmeta je rekao da je riječ o jednom u nizu sastanaka kojim se na razini ministarstava i nacionalnih željezničkih operatera nastoji oživjeti promet, ali i cijelo gospodarstvo koje je vezano uz prometni koridor X.

- Razgovori su bili konkretni i konstruktivni u nastojanju da se uklone zapreke za još učinkovitiji i konkurentniji promet koridorom, naglasio je hrvatski ministar.

- Sve tri države imaju interes da na području X. koridora povećaju konkurentnost i brzinu prometa na željeznici, posebno u tranzitnom teretnom prometu, odstranjujući administrativne prepreke na granicama i u carinskim postupcima, a jedan od ciljeva je da roba od Ljubljane do Istanbula ne putuje više od 35 sati, naglasio je Vlačič.

O jačanju suradnje u petak će u Beogradu biti potpisan i sporazum između predstavnika nacionalnih željezničkih operatera iz Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik