U istočni dio RS uloženo 130 miliona

Bez autora
Aug 12 2010

Investiciono-razvojna banka (IRB) RS u istočni dio Srpske do sada je plasirala oko 130 miliona KM, koji su namjenski utrošeni. Ta banka će i ubuduće podržavati sve razvojne projekte tog kraja koji su u interesu lokalnih zajednica i RS. IRB je Vinariji "Vukoje" do sada odobrila pola miliona maraka, hotelu "Platani" 2,4 miliona KM, dok su mljekari "Pađeni" u Bileći do sada odobrena tri kredita od 390.000 maraka, a Planinskom dobru Nevesinje 3,27 miliona KM. S obzirom na to da se velika vina rađaju samo u velikim vinogradima, u Vinariji "Vukoje" su odlučili da uđu u projekat sadnje novih 20 hektara vinove loze, za šta su uzeli kredit od IRB-a. To jeste velika investicija, ali se nadaju da će se isplatiti, jer je u pitanju i visoka tehnologija koja sve prati...

U istočni dio RS uloženo 130 milionaInvesticiono-razvojna banka (IRB) RS u istočni dio Srpske do sada je plasirala oko 130 miliona KM, koji su namjenski utrošeni, izjavio je u srijedu direktor IRB-a Milenko Pavlović.

On je prilikom obilaska Vinarije "Vukoje" i hotela "Platani" u Trebinju, prvog dana posjete preduzećima koja su korisnici kredita IRB-a u istočnoj Hercegovini, kazao da će ta banka i ubuduće podržavati sve razvojne projekte tog kraja koji su u interesu lokalnih zajednica i RS.

Pavlović je istakao da je IRB Vinariji "Vukoje" do sada odobrila pola miliona maraka, hotelu "Platani" 2,4 miliona KM, dok su mljekari "Pađeni" u Bileći do sada odobrena tri kredita od 390.000 maraka, a Planinskom dobru Nevesinje 3,27 miliona KM.

"S obzirom na to da se velika vina rađaju samo u velikim vinogradima, odlučili smo da uđemo u projekat sadnje novih 20 hektara vinove loze, za šta smo uzeli kredit od IRB-a. To jeste velika investicija, ali se nadamo da će nam se isplatiti, jer je u pitanju i visoka tehnologija koja sve prati", kazao je Radovan Vukoje, suvlasnik Vinarije "Vukoje".

On je, ističe, izuzetno zadovoljan uslovima kreditiranja IRB-a, a slično razmišljaju i u hotelu "Platani", čiji direktor Rade Ružić kaže da je 2,4 miliona maraka od IRB-a utrošeno za proširenje i opremanje novih hotelskih kapaciteta, odnosno, novog hotelskog dijela sa 22 sobe, restoranom i ljetnom baštom sa 40 stolova.

Branislav Subotić, direktor Fonda za razvoj istočnog dijela RS, koji posluje u sklopu IRB-a, ističe da ta banka poštuje komparativne prednosti utvrđene strategijom razvoja RS, gdje su apostrofirani poljoprivreda i energetika, ali i kada je u pitanju turizam, naročito vjerskog karaktera, koji je razvijen u istočnoj Hercegovini.

Subotić je podsjetio da je na područje opštine Trebinje do sada plasirano oko 14 miliona maraka kreditnih sredstava IRB-a i otvoreno oko 60 novih radnih mjesta, s tim da je na taj način angažovano i dosta dodatne radne snage.

Posjetu Hercegovini predstavnici IRB-a nastavljaju u četvrtak, kada će obići mljekaru "Pađeni" u Planoj, kod Bileće, i Planinsko dobro Nevesinje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik