Ugovor za obnovu tunela

Bez autora
Jul 27 2010

Željeznička infrastruktura Crne Gore i austrijska kompanija Por /Porr Technobau und Umwelt/ potpisale su danas Ugovor za rekonstrukciju deset tunela na pruzi Nikšić – Podgorica, čija je vrijednost 4,35 miliona eura. Iz ŽICG su saopštili da bi rekonstrukcija tunela, kako je definisano Ugovorom, trebalo da bude završena u narednih sedam mjeseci, za šta je novac obezbijeđen od kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Ta kompanija intenzivno radi na rekonstrukciji pruge Nikšić – Podgorica, na šta je usmjerila i angažovala sve raspoložive kapacitete. Sa posebnom pažnjom prate i realizuju aktivnosti koje se odnose na prugu. Zadovoljni su postignutom cijenom rekonstrukcije tunela, jer su uštedjeli preko 1,1 milion eura u odnosu na procjenjenu vrijednost...

Ugovor za obnovu tunela Željeznička infrastruktura Crne Gore i austrijska kompanija Por /Porr Technobau und Umwelt/ potpisale su danas Ugovor za rekonstrukciju deset tunela na pruzi Nikšić – Podgorica, čija je vrijednost 4,35 miliona eura.

Iz ŽICG su saopštili da bi rekonstrukcija tunela, kako je definisano Ugovorom, trebalo da bude završena u narednih sedam mjeseci, za šta je novac obezbijeđen od kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Predsjednik Odbora direktora ŽICG, Zarija Franović, saopštio je da ta kompanija intenzivno radi na rekonstrukciji pruge Nikšić – Podgorica, na šta je usmjerila i angažovala sve raspoložive kapacitete.

»Sa posebnom pažnjom pratimo i realizujemo aktivnosti koje se odnose na prugu. Zadovoljni smo postignutom cijenom rekonstrukcije tunela, jer smo uštedjeli preko 1,1 milion eura u odnosu na procjenjenu vrijednost«, rekao je Franović.

On je najavio da će naredne sedmice ŽICG potpisati 750 hiljada eura vrijedan ugovor za rekonstrukciju 20 putnih prelaza, sa kompanijom Železničko gradbeno podjetje iz Ljubljane. "I na tom ugovoru je ostvarena značajna ušteda od preko 1,2 miliona, što će nam omogućiti da ostatak novca alociramo na realizaciju veoma značajnih kapitalnih projekata u ŽICG", kazao je Franović.

On očekuje da će pruga od Nikšića do Podgorice, nakon rekonstrukcije tunela, biti konkurentnija i atraktivnija u okviru intermodalnog transporta roba.

"Rekonstrukcijom tunela proširiće se i njihov profil, što će omogućiti prolazak i najvećih Haj kjub /High Cube/ kontejnera. To će dodatno doprinijeti povećanju konkurentnosti te linije u okviru intermodalnog prevoza, ali i povećanju atraktivnosti ovog dijela Crne Gore kao investicione destinacije", saopštio je Franović.

Podsjetio je da dijelu Crne Gore kojim prolazi pruga gravitira preko 40 odsto njenog stanovništva, kao i da je se u njenoj neposrednoj blizini nalaze značajni industrijski i proizvodni centri. "Ukoliko tome dodamo da se intenzivno priprema fizibiliti studija za izgradnju pruge Nikšić - Čapljina što bi omogućilo izlazak na panevropski koridor 5C, možemo zaključiti da je rekonstrukcija pruge i njeno prilagođavanje savremenim uslovima transporta od izuzetnog interesa za Crnu Goru u cjelini", ocijenio je Franović.

Menadžer Pora za jugoistočnu Evropu, Budimir Raičković, saopštio je da kvalitetnu saradnju te kompanije i ŽICG dokazuje i realizacija niza projekata na željezničkoj infrastrukturi. »Sa posebnom pažnjom pratimo kretanja na tržištu jugoistočne Evrope i realizujemo veliki broj projekata, kako u Crnoj Gori tako i u okruženju«, naveo je Raičković. On je dodao da je ŽICG danas jedno veliko gradilište, ali i sve interesantnija za saradnju i investiranje. »Por već određeno vrijeme razmatra moguće modele saradnje sa ŽICG, koji možda mogu u narednom periodu i rezultirati strateškim partnerstvom", kazao je Raičković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik