Železničko preduzeće Srbije, Hrvatske i Slovenije počinje sa radom 9. septembra

Bez autora
Aug 22 2010

Kako je najavio Ministar za infrastrukturu u Vladi Republike Srbije Milutin Mrkonjić , zajedničko železničko preduzeće Srbije, Hrvatske i Slovenije počeće sa radom 9. septembra. To preduzeće će značajno smanjiti vreme transporta robe na Koridoru 10. U Beogradu 8. septembra biće održan završni sastanak, a već narednog dana biće potpisan sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća sa sedištem u Ljubljani, koje će početi da radi istog dana. Prvi voz tog preduzeća trebalo bi da počne da saobraća tokom septembra. Bez ikakvih ulaganja u infrastrukturu, transport robe od Ljubljane do Istambula biće skraćen sa sadašnjih 65 na 40 do 45 sati. Makedonske i crnogorske železnice zainteresovane su da budu partneri u tom projektu. Oni neće ući u naše zajedničko preduzeće jer nisu na tom koridoru, ali će kao partneri sarađivati sa njim, što je pravi primer regionalne saradnje...

Železničko preduzeće Srbije, Hrvatske i Slovenije počinje  sa radom 9. septembraKako je najavio Ministar za infrastrukturu u Vladi Republike Srbije Milutin Mrkonjić , zajedničko železničko preduzeće Srbije, Hrvatske i Slovenije počeće sa radom 9. septembra. To preduzeće će značajno smanjiti vreme transporta robe na Koridoru 10.

U Beogradu 8. septembra biće održan završni sastanak, a već narednog dana biće potpisan sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća sa sedištem u Ljubljani, koje će početi da radi istog dana.

Prvi voz tog preduzeća trebalo bi da počne da saobraća tokom septembra. Bez ikakvih ulaganja u infrastrukturu, transport robe od Ljubljane do Istambula biće skraćen sa sadašnjih 65 na 40 do 45 sati.

Makedonske i crnogorske železnice zainteresovane su da budu partneri u tom projektu. Oni neće ući u naše zajedničko preduzeće jer nisu na tom koridoru, ali će kao partneri sarađivati sa njim, što je pravi primer regionalne saradnje.

Osnovna ideja jeste da Koridor 10 - od Ljubljane, preko Zagreba, Beograda i Niš ka Dimitrovgradu i Vranju, preuzme deo transporta koji sada ide Koridorom 4, preko Mađarske, Rumunije i Bugarske, u mnogo težim uslovima.

Danas Koridorom 4 saobraća 7.000 vozova, a Koridorom 10 približno 1.000 i ako bi se  uspelo da se privuče samo još 2.000 vozova na Koridor 10 Srbija, Hrvatska i Slovenija značajno bi uvećale neto devizni priliv.

U Srbiji je već postignut dogovor između četiri ministarstva i to Ministarstva  unutrašnjih poslova, za infrastrukturu, poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i finansije o tome da se skrate sve carinske, policijske, infrastrukturne i fitosanitarne procedure na granici, kako bi se vozovi što manje zadržavali.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik