Bračni par Francuza iz Burgundije došao je u selo Rogljevo u Negotinskoj krajini i napravio francusku vinariju u kojoj već tri godine zajedno sa meštanima prave vino, od domaćeg grožđa po francuskoj tehnologiji. Francuski vinari izvoze svoj proizvod iz Rogljeva u zapadnu Evropu, Ameriku i Japan. Uspeh francuske vinarije budi kod žitelja tog kraja nadu da će ponovo moći da se živi od grožđa i vina. Restoran "Pure C", na granici Belgije i Holandije proglašen je za najbolji u Holandiji i 17. u svetu. Rezervacija je neophodna bar dva meseca unapred. One koji dobiju sto čeka iznenađenje, među vrhunskim vinima iz celog sveta nalaze se "Tajna" i "Želja", vina iz Srbije, tačnije, Negotinske krajine. Da za vino iz Negotinske krajine ima mesta na najboljim svetskim adresama, prvi je shvatio jedan francuski bračni par. Siril Bonžiro i Estel Žermen godinama su u srcu Burgundije pravili neka od najpoznatijih francuskih vina, a onda su odlučili da počnu nešto novo i preselili se u selo Rogljevo kod Negotina.
Iako ljudi masovno odlaze iz srpskih sela, u Rogljevo u Negotinskoj krajini došao je bračni par iz Francuske i napravio vinariju u kojoj proizvode vino po francuskoj tehnologiji. Uspeh vinarije probudio je kod žitelja tog kraja nadu da će ponovo moći da se živi od grožđa i vina.
Bračni par Francuza iz Burgundije došao je u selo Rogljevo u Negotinskoj krajini i napravio francusku vinariju u kojoj već tri godine zajedno sa meštanima prave vino, od domaćeg grožđa po francuskoj tehnologiji.
Francuski vinari izvoze svoj proizvod iz Rogljeva u zapadnu Evropu, Ameriku i Japan. Uspeh francuske vinarije budi kod žitelja tog kraja nadu da će ponovo moći da se živi od grožđa i vina.
Restoran "Pure C", na granici Belgije i Holandije proglašen je za najbolji u Holandiji i 17. u svetu. Rezervacija je neophodna bar dva meseca unapred.
One koji dobiju sto čeka iznenađenje, među vrhunskim vinima iz celog sveta nalaze se "Tajna" i "Želja", vina iz Srbije, tačnije, Negotinske krajine.
"Gosti se čude i reaguju sa nepoverenjem. Vino iz Srbije! Savetujem da probaju pa da onda razgovaramo. Posle nam svi kažu da je izvanredno", kaže Bendžamin De Buk, glavni somelije restorana.
Da za vino iz Negotinske krajine ima mesta na najboljim svetskim adresama, prvi je shvatio jedan francuski bračni par.
Siril Bonžiro i Estel Žermen godinama su u srcu Burgundije pravili neka od najpoznatijih francuskih vina, a onda su odlučili da počnu nešto novo i preselili se u selo Rogljevo kod Negotina.
"Vidimo kakvo je grožđe. Ako probamo, vidimo da je slatko, ali da zadržava kiselost. U tome je tajna ove zemlje. Ona omogućava dobro zrenje grožđa, čuvajući kiselost koja daje svežinu u ustima", kaže Siril Bonžiro.
Bonžiro naglašava da ono što se nalazi u grožđu naći će se i u vinu.
Siril i Estel kažu da su u Francuskoj uradili što su mogli, a onda su sve sastojke neophodne za proizvodnju vrhunskog vina pronašli baš ovde - u skoro napuštenom selu Rogljevu.
Kažu da su vinski podrumi iz ovog kraja jedinstveni u Evropi. U jednom od njih otvorili su Francusku vinariju.
Pozitivan impuls za vinogradarstvo
U kraju iz kojeg su mladi već otišli, a vinogradi zapušteni, dolaskom bračnog para iz Francuske vinogradari su dobili novu šansu.
"Ranije je bilo onih sa kojima smo sarađivali, ali iz više nema. Da nije došao par iz Francuske ne bismo imali kome da prodamo grožđe. Sada je to dobro za nas", kaže Ubavka Jovanović.
"Naše komšije sada razumeju bolje zašto smo došli. Uspeli smo da napravimo vino koje se prodaje u Francuskoj i Americi i sad možda kažu da ceo poduhvat mozda i nije bio toliko besmislen", kaže Estel Žermen.
Danica Ilić kaže da ljudi iz Negotinske krajine obično odlaze u inostranstvo, a deca u grad, međutim, kad neko dolaskom iz Francuske da primer, ljudi će reći zašto i oni ne bi mogli da ostanu u svom kraju.
Prvo vino napravljeno u Rogljevu nazvali su "obećanje", misleći na sebe ali i na Rogljevo.
"U ekonomskom smislu obećanje za ovo selo, da bi malo oživela okolina i da mladi ostanu ovde i počnu ponovo da žive od ovog bogatstva, jer ovde zaista postoji bogatstvo", kaže Siril Bonžiro.
Bogatstvo koje će možda ponovo biti otkriveno baš zahvaljujući Francuskoj vinariji.