Malina je odavno potisnula rakiju sa liste najpouzdanijeg prihoda u ovdašnjim seoskim domaćinstvima. Ali zbog nestabilnih cena „crvenog zlata“, sva je prilika da će „mučenica“, ipak, dobiti šansu da povrati primat - u čemu, dobrim delom, uspeva i zahvaljujući kosjerićkoj „Destileriji Zarić“. Iz ove fabrike voćnih rakija - najveće i najsavremenije na Balkanu - od pre godinu dana, dobra kapljica kaplje i preko granice. Bolji poznavaoci prilika vele da će se o ovom kosjerićkom gigantu naveliko pričati i pisati tek kad na obronke Povlena i Divčibara padne prva slana, pa u čitavoj Srbiji zamiriše džibra, a iz lampeka potekne svojevrsna reka rakije. Jer, do sada je odležavala u podrumima i „mučila“ se po pijacama, a ubuduće će, kažu - i „meka“, i „ljuta“ - završavati u savremenim postrojenjima Destilerije, gde će tehnolozi, uz pomoć kompjutera, od gotove mučenice ili svežeg voća praviti šest vrsta prirodnih voćnih rakija. Ipak, tek upakovane u ambalažu najboljih dizajnira iz Italije, biće spremne za domaće i svetske trpeze...
Malina je odavno potisnula rakiju sa liste najpouzdanijeg prihoda u ovdašnjim seoskim domaćinstvima.
Ali zbog nestabilnih cena „crvenog zlata“, sva je prilika da će „mučenica“, ipak, dobiti šansu da povrati primat - u čemu, dobrim delom, uspeva i zahvaljujući kosjerićkoj „Destileriji Zarić“. Iz ove fabrike voćnih rakija - najveće i najsavremenije na Balkanu - od pre godinu dana, dobra kapljica kaplje i preko granice.
Bolji poznavaoci prilika vele da će se o ovom kosjerićkom gigantu naveliko pričati i pisati tek kad na obronke Povlena i Divčibara padne prva slana, pa u čitavoj Srbiji zamiriše džibra, a iz lampeka potekne svojevrsna reka rakije. Jer, do sada je odležavala u podrumima i „mučila“ se po pijacama, a ubuduće će, kažu - i „meka“, i „ljuta“ - završavati u savremenim postrojenjima Destilerije, gde će tehnolozi, uz pomoć kompjutera, od gotove mučenice ili svežeg voća praviti šest vrsta prirodnih voćnih rakija. Ipak, tek upakovane u ambalažu najboljih dizajnira iz Italije, biće spremne za domaće i svetske trpeze...
- Svih šest naših aduta nalazi se u lancu najvećih trgovinskih firmi i meniju pića luksuznih hotela u zemlji. Ali stižu i porudžbine iz Rusije, Amerike, Nemačke, Švajcarske, Slovenije i Crne Gore. Za sirovine nema problema jer samo u kosjerićkom kraju na rod stiže više stotina hektara novih zasada šljive, a malo ko zna da za litar „opsesije“, od maline, treba 20 kilograma ovog voća ili, recimo, da voćari u zapadnoj Srbiji imaju ogromne plantaže kruške viljamovke i dunje - kaže direktor i vlasnik Destilerije, Vujica Zarić, ponosan na kapacitet od tri miliona litara.
Inače, za samo godinu dana rada, tržištu je isporučeno na hiljade litara dobre kapljice, kojoj ljudi od struke i degustatori daju visoke ocene i preporuke.
Uostalom, na nedavno održanom Međunarodnom sajmu podunavskih zemalja, u Komornom u Slovačkoj, svih šest voćnih rakija iz Kosjerića okićeno je zlatnim medaljama.