Na području Srbije danas je završen trogodišnji projekat promocije kvalitetnog živinskog mesa, poreklom iz Evropske unije (EU), čiji je cilj bio promovisanje oznake kvaliteta i zaštićenog geografskog porekla i informisanje potrošača. Projekat "Kvalitet, bezbednost, sledljivost-živinsko meso EU porekla" u vrednosti od 1,7 miliona evra su sufinansirale EU, Slovenija i članice GIZ Mesne industrije Slovenije, a sprovođen je na području Srbije, Bosne i Hercegovine (BIH), Hrvatske i Makedonije. Slovenački ambasador Franc But je na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije (PKS) rekao je da je potrebno da potrošači budu bolje informisani o svojim pravima, kako bi znali tačno šta treba da traže u prodavnici. Ta asocijacija pokriva celokupnu preradu živine u Sloveniji i član je tri evropske asocijacije za proizvodnju i trgovinu mesom.
Na području Srbije danas je završen trogodišnji projekat promocije kvalitetnog živinskog mesa, poreklom iz Evropske unije (EU), čiji je cilj bio promovisanje oznake kvaliteta i zaštićenog geografskog porekla i informisanje potrošača.
Projekat " Kvalitet, bezbednost, sledljivost-živinsko meso EU porekla" u vrednosti od 1,7 miliona evra su sufinansirale EU, Slovenija i članice GIZ Mesne industrije Slovenije, a sprovođen je na području Srbije, Bosne i Hercegovine (BIH), Hrvatske i Makedonije.
Slovenački ambasador Franc But je na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije (PKS) rekao je da je potrebno da potrošači budu bolje informisani o svojim pravima, kako bi znali tačno šta treba da traže u prodavnici.
Rukovodilac projekta i direktor Mesne industrije Slovenije Boris Jež rekao je da ta asocijacija pokriva celokupnu preradu živine u Sloveniji i da je član tri evropske asocijacije za proizvodnju i trgovinu mesom.
Direktor Jež je naveo da EU proizvodi godišnje 11 miliona tona živinskog mesa i u toj grani radi 33.000 preduzeća, koja ostvare prihod od 107 milijardi evra.
Jež je ukazao da je finansijsku kriza u EU uticala i na manju potrošnju živinskog mesa, ali da se potražnja stalno povećava u azijskim zemljama.
Godšinje se u svetu potroši 56,5 miliona tona govedine godišnje, svinjetine 102 milioan tona, a živine 80 miliona, što je povećanje od tri odsto godišnje.
Prema Ježu, živinsko meso je najzdravije i najdijetalnije, a za proizvodnju se troši najmanje energije.
U EU postoje visoki standardi kako za kvalitet tako i ekologiju, koji su daleko ispred onih u Sjedinjenim Američkim Državama.
Generalni direktor "Perutnine" Ptuj, koja ima i firme po Srbiji, Roman Glaser istakao je da je živinsko meso sada na drugom mestu po potrošnji u svetu, ali da će vrlo brzo izbiti na prvo.
"Perutnina" sama proizvodi i hranu za živinu u kojoj se ne koristi koštano brašno, ukazao je Glaser.
Naši stručnjaci su postavili pitanje u vezi afere sa dioksinom u Nemačkoj, navodeći da Srbija nema laboratorije za njegovo utvrđivanje, jer je procedura veoma komplikovana.
Glaser je odgovorio da Slovenija takođe te analize radi u drugim zemljama, a za sve ostalo ima svoje laboratorije, jer je sistem kvaliteta uvela još pre 14 godina.