Završen projekat promocije evropskog kvaliteta živine

Bez autora
Jan 20 2011

Na području Srbije danas je završen trogodišnji projekat promocije kvalitetnog živinskog mesa, poreklom iz Evropske unije (EU), čiji je cilj bio promovisanje oznake kvaliteta i zaštićenog geografskog porekla i informisanje potrošača. Projekat "Kvalitet, bezbednost, sledljivost-živinsko meso EU porekla" u vrednosti od 1,7 miliona evra su sufinansirale EU, Slovenija i članice GIZ Mesne industrije Slovenije, a sprovođen je na području Srbije, Bosne i Hercegovine (BIH), Hrvatske i Makedonije. Slovenački ambasador Franc But je na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije (PKS) rekao je da je potrebno da potrošači budu bolje informisani o svojim pravima, kako bi znali tačno šta treba da traže u prodavnici. Ta asocijacija pokriva celokupnu preradu živine u Sloveniji i član je tri evropske asocijacije za proizvodnju i trgovinu mesom.

Završen projekat promocije evropskog kvaliteta živineNa području Srbije danas je završen trogodišnji projekat promocije kvalitetnog živinskog mesa, poreklom iz Evropske unije (EU), čiji je cilj bio promovisanje oznake kvaliteta i zaštićenog geografskog porekla i informisanje potrošača.

Projekat " Kvalitet, bezbednost, sledljivost-živinsko meso EU porekla" u vrednosti od 1,7 miliona evra su sufinansirale EU, Slovenija i članice GIZ Mesne industrije Slovenije, a sprovođen je na području Srbije, Bosne i Hercegovine (BIH), Hrvatske i Makedonije.

Slovenački ambasador Franc But je na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije (PKS) rekao je da je potrebno da potrošači budu bolje informisani o svojim pravima, kako bi znali tačno šta treba da traže u prodavnici.

Rukovodilac projekta i direktor Mesne industrije Slovenije Boris Jež rekao je da ta asocijacija pokriva celokupnu preradu živine u Sloveniji i da je član tri evropske asocijacije za proizvodnju i trgovinu mesom.

Direktor Jež je naveo da EU proizvodi godišnje 11 miliona tona živinskog mesa i u toj grani radi 33.000 preduzeća, koja ostvare prihod od 107 milijardi evra.

Jež je ukazao da je finansijsku kriza u EU uticala i na manju potrošnju živinskog mesa, ali da se potražnja stalno povećava u azijskim zemljama.

Godšinje se u svetu potroši 56,5 miliona tona govedine godišnje, svinjetine 102 milioan tona, a živine 80 miliona, što je povećanje od tri odsto godišnje.

Prema Ježu, živinsko meso je najzdravije i najdijetalnije, a za proizvodnju se troši najmanje energije.

U EU postoje visoki standardi kako za kvalitet tako i ekologiju, koji su daleko ispred onih u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Generalni direktor "Perutnine" Ptuj, koja ima i firme po Srbiji, Roman Glaser istakao je da je živinsko meso sada na drugom mestu po potrošnji u svetu, ali da će vrlo brzo izbiti na prvo.

"Perutnina" sama proizvodi i hranu za živinu u kojoj se ne koristi koštano brašno, ukazao je Glaser.

Naši stručnjaci su postavili pitanje u vezi afere sa dioksinom u Nemačkoj, navodeći da Srbija nema laboratorije za njegovo utvrđivanje, jer je procedura veoma komplikovana.

Glaser je odgovorio da Slovenija takođe te analize radi u drugim zemljama, a za sve ostalo ima svoje laboratorije, jer je sistem kvaliteta uvela još pre 14 godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik