"Fijat" traži pet miliajrdi evra kredita

Bez autora
May 13 2010

Grupacija "Fijat", koja je treći evropski proizvođač automobila, traži pet milijardi evra bankarskih kredita za refinansiranje dugova, u trenutku kada kompanija pokušava da razdvoji proizvodnju kamiona i traktora."Fijatovi" dugovi bankama iznosili su oko 8,7 milijardi evra krajem marta ove godine, ne računajući pozajmice među kompanijama. Deo kredita mogao bi se koristiti za vraćanje oko dve milijerde evra kredita obezbeđenih sa firmom "CNH global NV", koja posluje u okviru grupe "Fijat" i za finansiranje petogodišnjeg poslovnog plana italijanskog auto-giganta.

"Fijat" traži pet miliajrdi evra kreditaGrupacija "Fijat", koja je treći evropski proizvođač automobila, traži pet milijardi evra bankarskih kredita za refinansiranje dugova, u trenutku kada kompanija pokušava da razdvoji proizvodnju kamiona i traktora, tvrde izvori koji su želeli da ostanu anonimni, a prenosi agencija "Blumberg".

"Fijatovi" dugovi bankama iznosili su oko 8,7 milijardi evra krajem marta ove godine, ne računajući pozajmice među kompanijama.

Deo kredita mogao bi se koristiti za vraćanje oko dve milijerde evra kredita obezbeđenih sa firmom "CNH global NV", koja posluje u okviru grupe "Fijat" i za finansiranje petogodišnjeg poslovnog plana italijanskog auto-giganta.

Izvršni direktor "Fijata" Serđo Markione namerava da zatraži od odbora direktora da odobri plan refinansiranja do jula ove godine.

"Fijat", koji poseduje 20 odsto američke "Krajsler grupe", saopštio je sredinom aprila da će razdvojiti industrijske operacije odeljenja CNH koje se bavi izradom poljoprivrednih mašina i kompanije "Iveko" do kraja ove godine, što bi olakšalo novo udruživanje i omogućilo da se te firme vrednuju odvojeno.

Nova finansijska struktura poboljšala bi mnoge rezultate, uključujući i međusobne pozajmice filijala u okviru grupacije "Fijat" i njihovu likvidnost, što je veoma značajno u ovom trenutku, smatraju analitičari "Mudisa" u Frankfurtu.

Kako ističu, manje dugova poboljšalo bi kreditni rejting kompanije. "Mudisov" rejting "Fijatovog" duga je Ba1, što je najniži nivo investicionog ulaganje koje može biti u opasnosti zbog relativno visokog nivoa zaduženja, dok je zaduženost firme CNH ocenjena sa dva stepena niže, na Ba3, prema podacima "Mudisa." Portparol "Fijata" u Torinu odbio je da komentariše plan refinansiranja dugova kompanije.

Među najvećim "Fijatovim" kreditorima su banke "BNP Pariba", "Kredi agrikol" i "Sitigrup", zatim, "Unikredit", "Inteza Sanpaolo" i "Sosijete Ženeral,".

" Markione, koji je istovremneo i šef "Krajslera", najavio je početkom maja incijalnu javnu ponudu akcija američke firme kao "glavni prioritet" u nastojanju da se obezbedi svež novac, premda kompanija smatra da se prodaja deonica najverovatnije neće obaviti ove godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik