Do kraja godine Centar za bezbedan internet

Bez autora
May 20 2010

Srbija će do kraja godine dobiti Centar za bezbedan internet, koji će, na neki način, biti SOS linija za roditelje i decu koji se suočavaju sa zloupotrebama ili neprijatnostima na internetu. U Centru će moći da se potraži savet ili prijavi problem. Centar će biti smešten u Beogradu, a putem telefona ili mejla svi koji se osete ugroženim ili imaju nedoumice u vezi sa internetom tu će moći da dobiju pomoć. Centar će imati psihologa, lice koje dobro poznaje informatiku i osobu koja će savetovati žrtve zloupotrebe. Biće dostupan 24 sata i primaće pozive iz cele Srbije. Psiholog će uvek biti tu da razgovara s decom koja su pretrpela stres na internetu. Mnogi od roditelja ne znaju da koriste ni internet ni društvene mreže, pa će im u tome pomoći obučeni stručnjaci, koji će biti tu da ih posavetuju kako se najbolje zaštititi i kome prijaviti zloupotrebu.

Do kraja godine Centar za bezbedan internetSrbija će do kraja godine dobiti Centar za bezbedan internet, koji će, na neki način, biti SOS linija za roditelje i decu koji se suočavaju sa zloupotrebama ili neprijatnostima na internetu.

U Centru će moći da se potraži savet ili prijavi problem, najavila je Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo.

Centar će biti smešten u Beogradu, a putem telefona ili mejla svi koji se osete ugroženim ili imaju nedoumice u vezi sa internetom tu će moći da dobiju pomoć.

- Centar će imati psihologa, lice koje dobro poznaje informatiku i osobu koja će savetovati žrtve zloupotrebe. Biće dostupan 24 sata i primaće pozive iz cele Srbije. Psiholog će uvek biti tu da razgovara s decom koja su pretrpela stres na internetu - kaže za „24 sata” Marija Laganin, voditelj projekta „Klikni bezbedno”.

Mnogi od roditelja ne znaju da koriste ni internet ni društvene mreže, pa će im u tome pomoći obučeni stručnjaci, koji će biti tu da ih posavetuju kako se najbolje zaštititi i kome prijaviti zloupotrebu.

Ministarka Matić ukazala je da se roditelji mogu obratitu MUP kada je reč o zlostavljanju dece.

- U tom slučaju je najvažnije da se sačuvaju sve poruke koje kasnije mogu poslužiti kao dokaz. Sam čin uznemiravanja se teško sudski goni, a kod nas čak ni seksualno uznemiravanje nije definisano kao krivično delo - rekla je Matićeva i naglasila da edukacija dece, roditelja i nastavnika predstavlja najvažnije oružje u borbi protiv ovakvih neprijatnosti.

- Bitno je da do 12. godine deteta računar stoji u dnevnoj sobi, okrenut tako da svako ko prođe vidi šta je na ekranu - kaže Matićeva.

Ideju o osnivanju ovog centra podržava i Miloš Petrović, urednik sajta FejsbukSrbija.com.

- Većina roditelja je potpuno nepismena što se tiče upotrebe interneta i slepi su za ono što njihova deca rade na kompjuteru. Zato je edukacija roditelja bitna - kaže on.

Zloupotrebe će moći policiji da se prijave preko Centra, ali i putem privatnih tužbi.

Na profil ne stavljati lične podatke

Voditelj projekta „Klikni bezbedno” Marija Laganin savetuje da mladi ne stavljaju na društvene mreže lične podatke. „Na profil ne treba stavljati lične podatke, broj telefona, u koju školu dete ide, iz kog je dela grada i uopšte paziti s kim se druži. Roditeljima ne treba da bude neprijatno da pogledaju profile svoje dece na socijalnim mrežama, posebno na Fejsbuku. Deca treba da shvate da sve što se jednom postavi na internet, zauvek ostaje tamo, a svaka fotografija može biti na primer iskorišćena u reklamne svrhe, a da pri tom niko ne odgovara, jer samim tim što ste je postavili vi prihvatate pravila privatnosti”, istakla je Laganin.

Saveti za roditelje


Ne treba da vam bude neprijatno da gledate profil svog deteta.
Ne dozvolite da dete ostavlja lične podatke tipa u koju školu ide, u kom kraju živi...
Računar deteta treba da stoji u dnevnoj sobi, tako da svako može da vidi šta je na ekranu.
Sačuvajte preteće ili uznemiravajuće poruke jer je to jedini dokaz.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik