Foto-ramovi umesto računara

Bez autora
May 12 2010

Digitalni foto-ramovi su odličan poklon i savršeni su za kuću, jer štede prostor. Svoju veliku popularnost nisu stekli samo zahvaljujući pregledu fotografija, već i mogućnostima da prikazuju najrazličitije multimedijalne sadržaje, počevši od audio i video zapisa, pa sve do igranja igrica. Ono što u ovom segmentu možete pronaći na domaćoj sceni uglavnom čine jeftini modeli, čije performanse manje-više nisu na nivou očekivanih. Međutim, da stvari idu nabolje, najbolje nam pokazuju tri modela iz rafovima domaćih IT šopova. PF710 je najjednostavniji digitalni foto-ram u ponudi kompanije Transcend i pored prikaza fotografija nudi i mogućnost slušanja muzike u MP3 i WMA formatu, kao i gledanje filmova u popularnim AVI i MOV ekstenzijama. Njegov ekran je veličine 7 inča sa odnosom stranica od 16:9, što će manje-više zadovoljiti sve potrebe prosečnog kućnog korisnika. Ovaj model koristi softver poslednje generacije, preko koga se jednostavno može upravljati svim parametrima uređaja, a tu su i brojni zanimljivi dodaci poput kalendara i sata.

Foto-ramovi umesto računaraDigitalni foto-ramovi su odličan poklon i savršeni su za kuću, jer štede prostor.

Svoju veliku popularnost nisu stekli samo zahvaljujući pregledu fotografija, već i mogućnostima da prikazuju najrazličitije multimedijalne sadržaje, počevši od audio i video zapisa, pa sve do igranja igrica.

Ono što u ovom segmentu možete pronaći na domaćoj sceni uglavnom čine jeftini modeli, čije performanse manje-više nisu na nivou očekivanih. Međutim, da stvari idu nabolje, najbolje nam pokazuju tri modela koje je ekipa "Blica" pronašla u rafovima domaćih IT šopova...

Transcend PF710

PF710 je najjednostavniji digitalni foto-ram u ponudi kompanije Transcend i pored prikaza fotografija nudi i mogućnost slušanja muzike u MP3 i WMA formatu, kao i gledanje filmova u popularnim AVI i MOV ekstenzijama. Njegov ekran je veličine 7 inča sa odnosom stranica od 16:9, što će manje-više zadovoljiti sve potrebe prosečnog kućnog korisnika.

Ovaj model koristi softver poslednje generacije, preko koga se jednostavno može upravljati svim parametrima uređaja, a tu su i brojni zanimljivi dodaci poput kalendara i sata. Važno je napomenuti da Transcend PF710 čita isključivo JPEG (do 16 megapiksela) i BMP (do rezolucije 800 x 600 dpi) formate fotografija. Cenovno je odlično pozicioniran i po svoj prilici stvari vrlo lako može biti i najtraženiji digitalni foto-ram u predstojećim letnjim danima.

Transcend PF810


Sveden i elegantan izgled modela PF810 prati i veoma dobar kvalitet izrade. Upotrebljena je plastika punog kvaliteta, koja je, nažalost, uglačana do veoma visokog sjaja, pa je pravi mamac za prljavštinu i otiske prstiju (pripremite mikrofiber krpicu, koja će vam često trebati). Osnova svakog digitalnog rama za slike leži u njegovom displeju i za razliku od jeftinijih kopija u koje se obično stavljaju ekrani zaostali iz proizvodnje portabl DVD plejera, u testirani primerak je ugrađen panel poslednje TN generacije dijagonale osam inča, koji operiše rezolucijom od 800 x 600 piksela. Za ovu veličinu ekrana to je sasvim korektna rezolucija, tako da je prikaz kristalno jasan i precizan. Boje su verno reprodukovane, a slika je živahna i prirodna. Prikaz sadržaja obavlja se sa CF, SD/MMC ili MS kartica, kao i sa USB fleš diskova. Pored toga, ram poseduje 2 GB interne memorije koja se puni preko računara, putem standardnog USB mini-B konektora. Transcend PF810 se od sličnih rešenja izdvaja po dodatnim mogućnostima. On pored slika i video sadržaja može da reprodukuje i zvuk. Inače, ram ima i male zvučnike, kao i izlaz za slušalice. Osim podržanih MP3, WMA i WAV formata, PF810 ima i radio prijemnik koji može da memoriše do 20 stanica. Za ono što nudi cena mu je sasvim korektna.

Samsung SPF-800P


Samsung SPF-800P je sve, samo ne običan foto-ram. U odnosu na modele iz prethodnih generacija, ovaj ram je vizuelno pretrpeo veće promene. Prvo što se uočava je svakako postolje na kome su sa zadnje strane izvedeni svi konektori i priključci (USB 2.0, mini USB, ulaz za slušalice i napajanje), kao i čitač memorijskih kartica, koji je očekivano namenjen samo za SD rešenja. Postolje pomalo podseća na ona koja viđamo na skupljim Samsung televizorima i na sebi ima nosač na koga je postavljen ram. On nudi zavidan stepen nagiba, tako da displej možete da prilagođavate.

Naše iskustvo govori da nagib od nekih 6 do 7 stepeni daje najbolji osećaj pri gledanju slika i video materijala, pa vam savetujemo da ga tako i držite. Druga, interesantna stvar su kontrole izvedene preko tastera osetljivih na dodir. Iste se aktiviraju po paljenju rama i prelaskom ruke preko njih, a nestaju nakon desetak sekundi - efektno, nema šta!

Samsung SPF-800P poseduje odličan 8" displej čija je operativna rezolucija podešena na zavidnih 800 x 480 piksela.

Samsung je sa ovim ramom napokon uspeo da objedini kompletnu multimediju na jednom mestu. Tako sada možete da slušate muziku, gledate fotografije i uživati u omiljenom filmu, bez potrebe da imate računar. Softverski je "nabijen" opcijama i ima relativno lepo rešeno okruženje, tako da verujemo da ćete se bez problema snaći. Vrhunsko rešenje, nema šta!

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik