Čokolada za kuhanje skuplja je u prosjeku za čak 133,3 posto. Prosječna cijena 100 grama početkom godine u maloprodaji je bila 1,50 KM, a sada se kreće u prosjeku oko 3,50 KM.
Razlog za ovo poskupljenje, kako tvrde trgovci, su nabavne cijene koje su znatno povećane usljed enormnog rasta cijene kakaa na svjetskoj berzi.
Po podacima Ministarstva trgovine i turizma RS, cijena tone kakaa, sirovine koja se koristi u gotovo svim konditorskim proizvodima, za godinu dana je skočila za 73 odsto, a najveći skok zabilježen je u aprilu i to za 200 posto.
To se, naravno, odrazilo i na cijene u maloprodaji. Pakovanje od 100 grama kakaa u prahu koštalo je oko 1,30 KM, a sada se kreće od 1,60 do 2 KM. Mliječna čokolada je u januaru koštala u prosjeku oko 1,90 KM, a sada taj prosjek iznosi oko 2,50 KM.
Jovan Vasilić iz Udruženja za zaštitu potrošača “Zvono” iz Bijeljine za Fenu kaže da potrošači zovu Udruženje i raspituju se šta se dešava sa cijenama čokolada i ostalih konditorskih proizvoda.
- Po našim informacijama, veća poskupljenja sirovina na svjetskoj berzi se tek očekuju zbog nestašice kakaa. Mi očekujemo da će proizvođači čokolada odreagovati tako što će dići cijene proizvoda i smanjiti gramažu. Upravo su oni započeli praksu smanjenja gramaže koju prate i ostali proizvođači - objašnjava Vasilić.
On podsjeća da čokolade za kuvanje i kakao, potrošači najviše koriste za vrijeme praznika koji upravo predstoje.
- Tako da nas opet, nažalost, očekuje udar na džep - zaključuje Vasilić.
Ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić nedavno je komentarisao kako se ne može uticati na cijene koje se formiraju na svjetskoj berzi.