Proizvođači auto delova prizivaju investitore

Bez autora
May 20 2010

Samit proizvođača komponenti za automobilsku industriju sa više od 130 kompanija učesnika biće održan 25. maja u Beogradu. Cilj organizovanja ovog Samita je privlačenje stranih investitora, proizvođača auto delova u Srbiju i otvaranje novih radnih mesta. Posle dolaska najvećeg italijanskog proizvođača automobila "Fijata", mnoge kompanije su zainteresovane da započnu svoju proizvodnju auto delova u Srbiji. Na samitu će im biti predstavljena visokokvalifikovana radna snaga sa dugogodišnjim iskustvom u auto-industriji i podsticajne mere koje već postoje u našoj zemlji za investitore a koje se odnose na davanje iznosa od 4 do 10 hiljada evra po otvorenom radnom mestu. Među učesnicima Samita pojaviće se kompanije lideri u ovoj oblasti, među kojima su i "Magna", "Bosć", "Denso", "Valeo", "Johnson Controls", "Delphi", "TWD International", "Mitsubishi Elektric.

Proizvođači auto delova prizivaju investitoreSamit proizvođača komponenti za automobilsku industriju sa više od 130 kompanija učesnika biće održan 25. maja u Beogradu, a cilj skupa je privlačenje stranih investitora, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

"Cilj organizovanja ovog Samita je privlačenje stranih investitora, proizvođača auto delova u Srbiju i otvaranje novih radnih mesta", izjavio je savetnik u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Aleksandar Ljubić.

VKV radna snaga, dugogodišnje iskustvo


Prema njegovim rečima, posle dolaska najvećeg italijanskog proizvođača automobila "Fijata", mnoge kompanije su zainteresovane da započnu svoju proizvodnju auto delova u Srbiji.

Na samitu će im biti predstavljena visokokvalifikovana radna snaga sa dugogodišnjim iskustvom u auto-industriji i podsticajne mere koje već postoje u našoj zemlji za investitore a koje se odnose na davanje iznosa od  4 do 10 hiljada evra po otvorenom radnom mestu.

Među učesnicima Samita pojaviće se kompanije lideri u ovoj oblasti, među kojima su i "Magna", "Bosć", "Denso", "Valeo", "Johnson Controls", "Delphi", "TWD International", "Mitsubishi Elektric...", naveo je Ljubić.

On je naglasio i da će potencijalnim investitorima biti predstavljene pored Kragujevca i druge investicione lokacije, poput Niša, Loznice, Zaječara, Zrenjanina i drugih gradova.

Prvi put u istoriji

Pored proizvođača auto-delova, na ovoj svojevrsnoj investicionoj konferenciji učestvovaće i predstavnici Vlade Srbije, menadžment "Fijata" kao i predstavnici lokalnih samouprava i banaka.

Savetnik u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza Aleksandar Miloradović izjavio je da najveći broj komponentaša dolazi iz Italije - 50, a zatim slede Slovenija sa 14 svojih kompanija, Nemačka - 12, Japan - 7, Austrija - 5, Francuska - 4 i Mađarska - sa 3.

Pored njih na Samitu će se pojaviti i firme iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Poljske, Rumunije, Švajcarske, Velike Britanije, pa čak i iz SAD.

"Ovo je prvi put u istoriji da organizujemo investicionu konferenciju koja priziva investitore da ulažu u određenu industriju, šta više još dublje u sam segment lanaca dobavljača komponenti za automobilsku industriju", rekao je Miloradović i dodao da se broj prijava svakodnevno povećava pa je tako poslednji broj prijavljenih bio 135.

Broj učesnika koji uliva optimizam

On je naglasio da broj najavljenih učesnika uliva optimizam, jer ukazuje da ima puno proizvođača u svetu koji žele da dođu i ulažu u Srbiju.

"Mi beležimo interesovanje i nekih kompanija koje će možda biti Fijatovi dobavljači a isto tako imaju i svoje stalne kupce", rekao je Miloradović.

Savetnik u SIEPA je podsetio da od 2000. godine u Srbiji već postoji 35 investicionih projekata iz oblasti automobilske industrije, a najviše ih je došlo iz EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik