Reciklaža ima prednost

Bez autora
Apr 29 2010

Evropska komisija raspisala je konkurs za finansiranje eko-inovacionih projekata. Javni poziv je otvoren do 7. septembra, a na raspolaganju je ukupno 35 miliona evra od kojih će se finansirati oko 40 projekata. Od prošle godine pravo da konkurišu imaju i naši privrednici. Finansiraće se projekti koji donose novinu, imaju pozitivan uticaj na okolinu, ali i tržišnu vrednost. Prednost se daje recikliranju materijala, industriji hrane i pića, “zelenom” poslovanju i održivom građevinarstvu. Mi smo članica CIP programa od kraja 2008. godine i prvi put smo mogli da učestvujemo na prošlogodišnjem pozivu. Tada je konkurisalo 11 naših konzorcijuma u kojima je bilo 14 preduzeća. Prošle godine nije niko prošao. Sredstva su bespovratna i odobrava se do 50 odsto opravdanih troškova izabranog projekta. Evropska komisija u proseku učestvuje sa po 800.000 evra po projektu.

Reciklaža ima prednostEvropska komisija raspisala je konkurs za finansiranje eko-inovacionih projekata.

Javni poziv je otvoren do 7. septembra, a na raspolaganju je ukupno 35 miliona evra od kojih će se finansirati oko 40 projekata. Od prošle godine pravo da konkurišu imaju i naši privrednici.

Finansiraće se projekti koji donose novinu, imaju pozitivan uticaj na okolinu, ali i tržišnu vrednost. Prednost se daje recikliranju materijala, industriji hrane i pića, “zelenom” poslovanju i održivom građevinarstvu.

- Mi smo članica CIP programa od kraja 2008. godine i prvi put smo mogli da učestvujemo na prošlogodišnjem pozivu - objašnjava Zorica Marić, iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

- Tada je konkurisalo 11 naših konzorcijuma u kojima je bilo 14 preduzeća. Prošle godine nije niko prošao. Sredstva su bespovratna i odobrava se do 50 odsto opravdanih troškova izabranog projekta. Evropska komisija u proseku učestvuje sa po 800.000 evra po projektu.

Da bi se ove godine bolje pripremili i imali više šanse da dođu do sredstava, Ministarstvo finansija će u poslednjoj nedelji maja organizovati informacioni dan. Na njemu će učestvovati predstavnik Izvršne agencije za konkurentnost i inovacije Evropske komisije koji će zainteresovanima dati ključne informacije o pozivu. Organizovaće se i individualne konsultacije s preduzetnicima koji već imaju projektnu ideju, ili pripremljen projekat. Tačan datum, kao i adresa za prijavu za učešće, biće objavljeni na sajtu Evropske mreže preduzetništva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik