Stale investicije u banje

Bez autora
May 24 2010

Izgradnja malih hotela prestala je u svim banjama, a investicije su zaustavljene zbog krize kaže generalni sekretar Udruženja banja Srbije Vladan Vešković. Ono što je započeto, nekako se završava, ali nikako ne uspevano da napravimo investicionu konkurenciju. Uglavnom se grade apartmanska naselja. Šteta je što naše banje nisu nastavile sa pansionima od 30 do 50 ležajeva, koje karakteriše intimna kućna atmosfera. Izgradnja malih hotela je prestala u svim banjama. U Vrnjačkoj Banji za 3,5 godine izdate su dozvole za izgradnju 150.000 kvadrata smeštajnih kapaciteta, a od toga ni za jedan hotel. U vreme socijalizma i sindikalnog turizma pravljeni su hoteli kao što je "Fontana" u Vrnjačkoj Banji sa 420 ležaja. Njih sada popunjavaju samo ekskurzije, a gde one prođu, svake godine je neophodno renoviranje hotela. Banjama nedostaje i zabava, jer nije definisan banjski turistički proizvod - da li hoćemo bolnice ili hotele. Ima, međutim, i dobrih primera, poput privatnog hotela "Sani hil" koji gradi prvi akva park u Vrnjačkoj Banji, koji treba da bude otvoren do kraja juna.

Stale investicije u banjeIzgradnja malih hotela prestala je u svim banjama, a investicije su zaustavljene zbog krize kaže generalni sekretar Udruženja banja Srbije Vladan Vešković.

"Ono što je započeto, nekako se završava, ali nikako ne uspevano da napravimo investicionu konkurenciju", rekao je on, ističući da se uglavnom grade apartmanska naselja.

"Šteta je što naše banje nisu nastavile sa pansionima od 30 do 50 ležajeva, koje karakteriše intimna kućna atmosfera", izjavio je Vešković.

On je primetio da je izgradnja malih hotela prestala u svim banjama i kao primer naveo da su u Vrnjačkoj Banji za 3,5 godine izdate dozvole za izgradnju 150.000 kvadrata smeštajnih kapaciteta, a od toga ni za jedan hotel.

Podsetivši da su u vreme socijalizma i sindikalnog turizma pravljeni hoteli kao što je "Fontana" u Vrnjačkoj Banji sa 420 ležaja, on je rekao da njih "sada popunjavaju samo ekskurzije, a gde one prođu, svake godine je neophodno renoviranje hotela".

Vešković je priznao da banjama nedostaje i zabava, jer nije definisan banjski turistički proizvod - da li hoćemo bolnice ili hotele. Ima, međutim, i dobrih primera, poput privatnog hotela "Sani hil" koji gradi prvi akva park u Vrnjačkoj Banji, koji treba da bude otvoren do kraja juna.

Prema njegovim rečima, neke banje čiji je menadžment bio hrabriji i inventivniji i doveo mlađe saradnike, zabeležile su mnogo veću posećenost. Takav je slučaj sa Ribarskom Banjom, koja je ostvarila odlične finansijske rezultate, a imala je i najveća ulaganja u poslednje dve godine.

Predstavnici te banje potvrdili su da im je popunjenost kapaciteta tokom cele godine veća od 90 odsto, pre svega zahvaljujući dobrom marketingu.

Vešković je naveo da Prolom Banja dobro posluje i da je to jedan od najboljih primera uspešne privatizacije, koja je urađena po starom zakonu i vlasnici su radnici.

Isto važi i za Lukovsku Banju, koja ima hotel sa četiri zvezdice, ali se do njega teško dolazi, jer ne može da se napravi put od 10-ak kilometara.

Mada je ukupan broj turista u Srbiji za prva tri meseca smanjen za 20 odsto, Vešković tvrdi da je pad prometa u banjama bio znatno manji nego na drugim destinacijama, kao i da statistika ne prati sve banje.

Vešković je ocenio da je generalno prisutan i problem sa računanjem turističkog prometa, jer se više ne primenjuju satelitski računi za praćenje prometa, sa kojima se započelo 2006. i 2007. godine.

"Sa tim se stalo, a evidentno je da Vrnjačka Banja, kao i neke druge veće turističke destinacije, ima skoro 1.500 apartmana, za koje znamo jedino ko je vlasnik, a ne znamo ko je u njima, koliko je potrošio i šta je radio. Oko 1.000 apartmana dnevno je puno, što se nigde ne registruje u turistički promet", rekao je Vešković.

Banje posluju bolje od drugih turističkih destinacija jer sezona u njima traje čitave godine, ocenio je generalni sekretar Udruženja banja Vladan Vešković. Po turističkom prometu sada su najuspešnije Vrnjačka Banja i Soko Banja. Njima se po rezultatima približava i Niška Banja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik