U EU fondovima ima para za Srbiju

Bez autora
May 24 2010

Do 2006. godine, Srbija je od EU dobila dve milijarde evra, a do kraja naredne godine stićiće još milijardu. Alberto Kamarata, šef sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji je ukazao na značajnu ulogu pretpristupnih fondova EU, kojima Srbija ima delimičan pristup. Deo tog novca iz fondova EU namenjen je malim i srednjim preduzećima, kojima je, kao podrška modernizaciji, usmereno 50 miliona evra. Problem je, međutim, što srpska preduzeća ni tu mogućnost ne koriste u dovoljnoj meri. U prilog tome govori i podatak da je tek oko 150 malih i srednjih preduzeća iskoristilo programe EU. Potencijalni korisnici za sredstava EU mogu da konkurišu za pomoć razvoju eko-inovacija. U evropskim fondovima rizičnog kapitala, namenjenim finansiranju malih i srednjih preduzeća koja žele da realizuju neku eko-inovaciju, nalazi se 550 miliona evra i ta sredstva su na raspolaganju domaćim kompanijama. EU je izdvojila i 70 miliona evra za jačanje kapaciteta finansijskih institucija, ali ni ta sredstva nisu povučena.

U EU fondovima ima para za SrbijuDo 2006. godine, Srbija je od EU dobila dve milijarde evra, a do kraja naredne godine stićiće još milijardu.

Alberto Kamarata, šef sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji je ukazao na značajnu ulogu pretpristupnih fondova EU, kojima Srbija ima delimičan pristup.

“Deo tog novca iz fondova EU namenjen je malim i srednjim preduzećima, kojima je, kao podrška modernizaciji, usmereno 50 miliona evra”, izjavio je Kamarata.

“Problem je, međutim, što srpska preduzeća ni tu mogućnost ne koriste u dovoljnoj meri. U prilog tome govori i podatak da je tek oko 150 malih i srednjih preduzeća iskoristilo programe EU“, naglasio je Kamarata.

Zorica Marić, predstavnik Ministarstva ekonomije podseća potencijalne korisnike sredstava EU da mogu da konkurišu za pomoć razvoju eko-inovacija.

“U evropskim fondovima rizičnog kapitala, namenjenim finansiranju malih i srednjih preduzeća koja žele da realizuju neku eko-inovaciju, nalazi se 550 miliona evra i ta sredstva su na raspolaganju domaćim kompanijama”, kaže Marićeva.

Ona objašnjava da je EU izdvojila i 70 miliona evra za jačanje kapaciteta finansijskih institucija, ali da ni ta sredstva nisu povučena.

“U okviru fondova rizičnog kapitala, postoje dva instrumenta za pomoć MSP sektoru, takozvani GIF1 i GIF2 programi. Prvi program namenjen je novim malim i srednjim preduzećima, čije inovativne projekte EU podržava sa od 10 do 25 odsto njihove ukupne vrednosti, dok je drugi program usmeren ka firmama u razvojnoj fazi, čije je projekte EU spremna da finansira sa 7,5 do 15 odsto njihove vrednosti”, ističe Zorica Marić.

Ohrabruje podatak da se Srbija, koja je prošle godine prvi put učestvovala u međunarodnom istraživanju EU o inovativnosti privreda, našla u četvrtoj, od ukupno pet grupa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik