Veći zajam samo za plate u evrima

Bez autora
Apr 28 2010

Krajem ove ili početkom sledeće nedelje, Narodna banka Srbije će doneti dugo čekane olakšice za građane, ali one neće biti dostupne svima već samo onima koji do sada nisu koristili nikakav zajam ili onima koji su već zaduženi i primaju platu u istoj valuti. Naime, povećane mogućnosti da opterete zaradu 40 odsto ili 60 odsto ukoliko koriste stambeni zajam mogu da imaju samo korisnici koji primaju platu u evrima, dok ostali moraju stare pozajmice, koje su uglavnom vezane za stranu valutu, da pretvore u dinare. Narodna banka Srbije odlučila je da malo popusti “uzde” kako bi povećala tražnju za kreditima i motivisala stanovništvo da se što više zadužuje u domaćoj valuti. Prema podacima Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije, građani su do sada uzeli oko 400 miliona evra zajmova, a od toga više od 220 miliona evra odnosi se na stambene zajmove.

Veći zajam samo za plate u evrimaKrajem ove ili početkom sledeće nedelje, Narodna banka Srbije će doneti dugo čekane olakšice za građane, ali one neće biti dostupne svima već samo onima koji do sada nisu koristili nikakav zajam ili onima koji su već zaduženi i primaju platu u istoj valuti.

Naime, povećane mogućnosti da opterete zaradu 40 odsto ili 60 odsto ukoliko koriste stambeni zajam mogu da imaju samo korisnici koji primaju platu u evrima, dok ostali moraju stare pozajmice, koje su uglavnom vezane za stranu valutu, da pretvore u dinare.

Narodna banka Srbije odlučila je da malo popusti “uzde” kako bi povećala tražnju za kreditima i motivisala stanovništvo da se što više zadužuje u domaćoj valuti. Prema podacima Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije, građani su do sada uzeli oko 400 miliona evra zajmova, a od toga više od 220 miliona evra odnosi se na stambene zajmove.

- Nova rešenja koja će ponuditi NBS idu u pravcu povećanja mogućnosti za zaduživanje građana, i to pre svega onih koji imaju primanja i obaveze po osnovu kredita i lizinga u istoj valuti - smatra Svetozar Šijačić, član IO Rajfajzen banke. - Samo građani koji imaju zaradu vezanu za valutu, a u kojoj im je pretežni deo obaveza, imaće mogućnost za dodatno zaduživanje, odnosno za njih se odnos zbira obaveza po zajmovima i mesečne zarade povećava sa sadašnjih 30 odsto na 40 odsto, odnosno ako koriste i stambeni kredit, sa sadašnjih 50 na čak 60 odsto.

Prema njegovim rečima, na ovaj način se izbegavaju do sada veoma prisutni kursni rizici za građane, što je dobro i što će stimulisati banke da i postojeće kredite građanima pretvore u valutu u kojoj primaju zaradu.

Što se stambenih kredita tiče, oni će i dalje ostati indeksirani u stranoj valuti usled nedostatka referentnih kamatnih stopa na duge rokove u domaćoj valuti, te će svi oni koji koriste ove kredite zbog njihove veličine ostati uskraćeni za ovu mogućnost daljeg povećanja sopstvene zaduženosti.

Konvertovanje duga

Povećanje dozvoljenog opterećenja zarade svakako će podići tražnju za kreditima, pre svega u domaćoj valuti, s obzirom na to da se predloženo povećanje odnosi na građane kod kojih je najmanje 80 odsto zaduženja prema bankama u istoj valuti u kojoj primaju zaradu - kaže Miroslav Rebić, član IO Sosijete ženeral banke.

- Zarada većine građana nije vezana za stranu valutu, pa će, ako žele dodatno da se zaduže, to moći da čine u dinarima. Ukoliko se mera usvoji na predloženi način, moguće je i da će neki građani konvertovati, odnosno refinansirati postojeće indeksirane kredite dinarskim, kako bi promenili valutnu strukturu svojih dugovanja i time otvorili prostor za povećanje dozvoljenog kreditnog opterećenja.

Poklon

Sosijete ženeral banka je pripremila nove pogodnosti za klijente koji podnesu zahtev za gotovinski kredit sa subvencijom države. Svi klijenti koji do 20. juna podnesu zahtev za subvencionisani kredit u iznosu većem od 100.000 dinara i prebace primanja na tekući račun u Sosijete ženeral banci, na poklon dobijaju štedni račun sa iznosom od 2.000 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik