Zakon o zanatstvu unaprediće položaj zanatlija

Bez autora
May 24 2010

Zakon o zanatstvu treba da unapredi položaj zanatlija, zastupanje njihovih interesa i obrazovanje, kao i da obezbedi posebnu zaštitu starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, saopšteno je na javnoj raspravi o tom zakonu. Novi zakon o zanatsvu prvi put posle pola veka urediće ovu oblast. Najvažnije novine odnose se na profesionalizaciju zanatske delatnosti u Srbiji, tako da će se napraviti jasna razlika između onih koji poseduju obrazovanje i kvalifikaciju da obavljaju zanatsku delatnost čime mogu da garantuju kvalitet svoga rada, od onih koji se samo predstavljaju kao majstori. Aktom se reguliše i važno pitanje obrazovanja budućih zanatlija i unapređenje praktičnog obrazovanja zanatlija. Udruživanje zanatlija regulisano je na novim osnovama i predviđeno je osnivanje zanatskih komora koje bi zastupale interese zanatlija. Takođe se predlaže i osnivanje sudova časti pri zanatskim komorama čime će se obezbediti viši kvalitet i zaštita potrošača, odnosno korisnika zanatskih proizvoda i uluga. Uvodi se i posebna zaštita starih i umetničkih zanata i domaće radinosti.

Zakon o zanatstvu unaprediće položaj zanatlijaZakon o zanatstvu treba da unapredi položaj zanatlija, zastupanje njihovih interesa i obrazovanje, kao i da obezbedi posebnu zaštitu starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, saopšteno je na javnoj raspravi o tom zakonu.

Kako je kazala načelnica odeljenja za razvoj i unapređenje preduzetništva u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Katarina Obradović-Jovanović, novi zakon o zanatsvu prvi put posle pola veka urediće ovu oblast.

- Najvažnije novine odnose se na profesionalizaciju zanatske delatnosti u Srbiji, tako da će se napraviti jasna razlika između onih koji poseduju obrazovanje i kvalifikaciju da obavljaju zanatsku delatnost čime mogu da garantuju kvalitet svoga rada, od onih koji se samo predstavljaju kao majstori - istakla je Obradović i dodala da se aktom reguliše i važno pitanje obrazovanja budućih zanatlija i unapređenje praktičnog obrazovanja zanatlija.

Udruživanje zanatlija regulisano je na novim osnovama i predviđeno je osnivanje zanatskih komora koje bi zastupale interese zanatlija.

Takođe se predlaže i osnivanje sudova časti pri zanatskim komorama čime će se obezbediti viši kvalitet i zaštita potrošača, odnosno korisnika zanatskih proizvoda i uluga. Uvodi se i posebna zaštita starih i umetničkih zanata i domaće radinosti.

U Srbiji je do sada održano nekoliko javnih rasprava o radnoj verziji zakona i biće nastavljene u Nišu, Zrenjaninu i Beogradu.

- Dosadašnja rasprava pokazala je da najveći broj zanatlija podržava donošenje zakona i naš cilj je da prikupimo što više mišljenja kako bi smo poboljšali rešenja u ovoj oblasti - kazala je Obradović.

Procenjuje se da u Srbiji ima 224.939 registrovanih preduzetničkih radnji i da od prihoda od zanatskih delatnosti živi oko milion ljudi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik