Do jula nacrt novog zakona o zaštiti potrošača

Bez autora
Jun 08 2010

Vlada Srbije usvojiće krajem ovog meseca ili početkom sledećeg nacrt novog zakona o zaštiti potrošača. Očekuje se da će nakon letnje pauze, u septembru taj zakon biti usvojen i u Skupštini Srbije. U martu je počeo da radom Centar za zaštitu potrošača, koji je u prva dva meseca rada primio 633 prijava, od čega je 495 slučajeva, odnosno oko 80 odsto rešeno, a 138 je u postupku rešavanja. Najviše žalbi bilo je na ostvarivanje prava potrošača iz garancija, u sektoru telekomunikacija na promotivne kampanje mobilnih operatera, kao i na usluge od opšteg interesa kao što su električna energija, gas, fiksna telefonija. Tržišni inspektori napisali su deset prekršajnih prijava zbog neisticanja cena, prodaje namirnica sa nepotpunom dekleracijom, prodaje kućnih aparata bez uputstva za upotrebu na srpskom jeziku, kašnjenja sa isporukom kupljenje robe, zadržavanja kućnih aparta na popravci duže od propisanog roka. Ove godine biće promenjena politika finansiranja udruženja potrošača, tako što će se fokusirati na rad savetovališta.

Do jula nacrt novog zakona o zaštiti potrošačaVlada Srbije usvojiće krajem ovog meseca ili početkom sledećeg nacrt novog zakona o zaštiti potrošača, kazao je ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević.

Kako je rekao, očekuje da će nakon letnje pauze, u septembru taj zakon biti usvojen i u Skupštini Srbije.

- U martu je počeo da radom Centar za zaštitu potrošača, koji je u prva dva meseca rada primio 633 prijava, od čega je 495 slučajeva, odnosno oko 80 odsto rešeno, a 138 je u postupku rešavanja. Najviše žalbi bilo je na ostvarivanje prava potrošača iz garancija, u sektoru telekomunikacija na promotivne kampanje mobilnih operatera, kao i na usluge od opšteg interesa kao što su električna energija, gas, fiksna telefonija - naveo je Milosavljević.

Kako je rečeno, tržišni inspektori napisali su deset prekršajnih prijava zbog neisticanja cena, prodaje namirnica sa nepotpunom dekleracijom, prodaje kućnih aparata bez uputstva za upotrebu na srpskom jeziku, kašnjenja sa isporukom kupljenje robe, zadržavanja kućnih aparta na popravci duže od propisanog roka.

- Ove godine biće promenjena politika finansiranja udruženja potrošača, tako što će se fokusirati na rad savetovališta - najavio je Milosavljević.

Ministarstvo trgovine u narednih deset dana raspisaće konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za otvaranje četiri savetovališta u regionu Vojvodine, Beograda, Šumadije i zapadne Srbije i južne i istočne Srbije, kako bi se potrošacima olakšalo rešavanje problema.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik