Evro gura cene

Bez autora
May 31 2010

Slabljenje domaće valute pokrenulo je, kao što se i moglo očekivati, talas poskupljenja. Uljari, pojedine mlekare, proizvođači konditora, pivari već su dostavili trgovinama nove cenovnike svojih proizvoda - teže od dva do 10 odsto. Pregovori o konačnim cenama sa trgovcima još su u toku. Do poskupljenja će, najverovatnije, doći polovinom juna. Samo će pivo poskupeti već naredne nedelje. Ekonomisti ukazuju da u situaciji kada evro jača, a rastu cene energenata, može doći do lančanog poskupljenja robe i usluga i velikog poremećaja na tržištu. Ipak, smatraju, da zbog slabe kupovne moći proizvođači sada dva puta mere pre nego što podignu cene. Pojedini dobavljači su nam dostavili nove cenovnike za svoje proizvode, ali ćemo primenu odložiti što je moguće više, kako bismo sačuvali postojeći nivo cena i amortizovali eventualna poskupljenja.

Evro gura ceneSlabljenje domaće valute pokrenulo je, kao što se i moglo očekivati, talas poskupljenja.

Uljari, pojedine mlekare, proizvođači konditora, pivari već su dostavili trgovinama nove cenovnike svojih proizvoda - teže od dva do 10 odsto. Pregovori o konačnim cenama sa trgovcima još su u toku. Do poskupljenja će, najverovatnije, doći polovinom juna.

Samo će pivo poskupeti već naredne nedelje.

Ekonomisti ukazuju da u situaciji kada evro jača, a rastu cene energenata, može doći do lančanog poskupljenja robe i usluga i velikog poremećaja na tržištu. Ipak, smatraju, da zbog slabe kupovne moći proizvođači sada dva puta mere pre nego što podignu cene.

- Pojedini dobavljači su nam dostavili nove cenovnike za svoje proizvode, ali ćemo primenu odložiti što je moguće više, kako bismo sačuvali postojeći nivo cena i amortizovali eventualna poskupljenja - kažu u “Delta Maksiju”, u okviru kojeg posluju lanci “Mini Maksi”, “Maksi” i “Tempo”.

U trgovinskoj kući “Jabuka” takođe kažu da su dobili nove cenovnike za ulje, konditore, pivo, mlečne prerađevine...

- Nećemo, međutim, primenjivati nove cene dokle god imamo starih zaliha - kaže Milena Radulović, direktor marketinga “Jabuke”.

Trenutno, vodeće uljare “Invej”, “Dijamant” i “Cvet Banata” traže povećanje cena za zejtin, koje se, zavisno od fabrike kreće od pet do 10 odsto, ne računajući rabat, koji ide 10 do 12 odsto. To znači da će litar jestivog ulja umesto sadašnjih 85 do 89 koštati od 95 do 99 dinara u maloprodaji.

Nove cenovnike dostavio je i “Imlek” i to za pojedine proizvode, poput sterilnog AD mleka, pavlake, maslaca. Prosek poskupljenja je tri odsto.

- Kurs i višestruki rast cena energenata uslovio je da počnemo sa povećanjima cena, iako smo želeli da to izbegnemo zbog slabog standarda građana - kaže za “Novosti” Nevena Veselinović, PR menadžer kompanije “Imlek”.

- Istovremeno, “Imlek” paralelno sprovodi akciju prolećnog sniženja od devet odsto na dugotrajno mleko.

Takođe, šećer će poskupeti za dinar do tri dinara po kilogramu.

- Apatinska pivara će od 1. juna ove godine povećati proizvođačke cene piva u proseku za tri odsto zbog pada vrednosti dinara - kažu u ovoj kompaniji.

- To znači da će pivo u trgovinama poskupeti prosečno jedan dinar po flaši.

Inače, sezonu poskupljenja ove godine otvorile su akcizne robe - pića i cigarete. Zatim je zbog skoka kursa evra u odnosu na dinar došlo do poskupljenja gotovo kompletne uvozne robe, hemije, kozmetike, konditora, ali vrlo obazrivo i ne u realnom odnosu za procenat skoka evra, nego znatno manje zbog slabog standarda.

U potrošačkim organizacijama smatraju da će trgovci deo poskupljenja amortizovati umanjenjem marži, odnosno na uštrb svoje zarade.

- Jedan od razloga što trgovci ovog puta neće povećanje cena automatski prevaliti na potrošače jeste i pad prodaje, koji je započeo sa krizom, a i dalje se nastavlja - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.

- Na trgovinama je da odluče kolike će marže da zaračunavaju, s obzirom na smanjenu kupovnu moć potrošača.

Uvozno već prati

Rast vrednosti evra poslednjih nedelja već se odrazio na cene pojedinih uvoznih artikala. Kozmetika, pića, sitni kućni aparati, ali i konditori iz inostranstva prodaju se skuplje, u proseku od tri do pet odsto.
Prodavci objašnjavaju da su nove cenovnike uskladili sa kretanjem na kursnim listama, odnosno naglim skokom evra u odnosu na dinar.

Inflacioni rizici

U prva četiri meseca inflacija je, prema evropskoj metodologiji, dostigla 2,8 odsto.

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović ocenio je da zbog slabljenja dinara očekuje povećanje cena u Srbiji, a postoji mogućnost i da bude prekoračena projektovana stopa inflacije.

- Slabljenjem domaće valute povećavaju se i inflacioni rizici i postoji bojazan da se do kraja godine prekorači projektovana stopa inflacije od šest odsto - rekao je Đogović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik