I Hrvati zarađuju kupnjom zlata

Bez autora
Jun 06 2010

Zlatna poluga od 100 grama stajala je jučer 3330,09 eura, dok je prije točno pola godine stajala 2697,83 eura. Onaj tko je prije šest mjeseci kupio takvu polugu, danas je zaradio 632,26 eura ili 4590 kuna. Zimus je mjesečno oko četrdeset Hrvata putovalo u Ljubljanu da bi kupilo zlatne poluge, a samo u svibnju na takav se pothvat odlučilo 240 Dalmatinaca, Istrana i Zagrepčana. Naime, u zemljama EU-a investicijsko zlato - zlatne poluge - pošteđeno je poreza. To pokazuje kako ni domaći svijet nije imun na zlatnu groznicu što hara svijetom uzrokovan globalnom krizom i nesigurnošću, strahom od inflacije koja bi mogla pojesti vrijednost papirnatog novca i fiskalnih problema u eurozoni. Potražnja za zlatnim kovanicama i polugama tolika je da su neke svjetske kovnice prestale primati narudžbe jer jednostavno ne mogu iskovati dovoljne količine zlatnika i poluga, a druge su produljile rokove isporuke.

I Hrvati zarađuju kupnjom zlataZlatna poluga od 100 grama stajala je jučer 3330,09 eura, dok je prije točno pola godine stajala 2697,83 eura.

Onaj tko je prije šest mjeseci kupio takvu polugu, danas je zaradio 632,26 eura ili 4590 kuna.

Zimus je mjesečno oko četrdeset Hrvata putovalo u Ljubljanu da bi kupilo zlatne poluge, a samo u svibnju na takav se pothvat odlučilo 240 Dalmatinaca, Istrana i Zagrepčana, piše Slobodna Dalmacija. Naime, u zemljama EU-a investicijsko zlato - zlatne poluge - pošteđeno je poreza.

To pokazuje kako ni domaći svijet nije imun na zlatnu groznicu što hara svijetom uzrokovan globalnom krizom i nesigurnošću, strahom od inflacije koja bi mogla pojesti vrijednost papirnatog novca i fiskalnih problema u eurozoni.

Potražnja za zlatnim kovanicama i polugama tolika je da su neke svjetske kovnice prestale primati narudžbe jer jednostavno ne mogu iskovati dovoljne količine zlatnika i poluga, a druge su produljile rokove isporuke, objavila je ljubljanska tvrtka Moro.

Oni kojima se ne putuje, mogu iz svojega doma kupovati dionice ETF-ova (Exchange Traded Fund), fondova čija se imovina ulaže isključivo u zlato, a neki od njih nude i mogućnost pretvaranja dionica u zlatne poluge.

No, važno je upozoriti da je ulaganje u zlato određeni oblik špekulacije i preporučuje se onim ulagačima koji su, kao u slučaju dionica, spremni podnijeti mogućnost gubitka.

Ekonomist Nouriel Roubini o rastu cijena i potražnje za zlatom ističe kako na kraju svi baloni prsnu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik