Novi carinski propisi

Bez autora
Jun 07 2010

Pojednostavljeni carinski propisi i brži protok robe preko granice, samo su neke od prednosti koje privrednicima donosi novi Carinski zakon. Špediteri pak tvrde, da novi zakon ima članova koji mogu biti zloupotrebljeni i u direktnoj su suprotnosti sa Evropskim zakonodavstvom. Privrednici će moći brže da dođu do robe posle prijave carinskoj službi, a moći će i da prijavljuju robu na osnovu nepotpune carinske deklaracije. Najbitnija je ušteda na vremenu i mogućnost da robu carine praznikom i po isteku radnog vremena. Misli se na deklarisanje robe u postupku uvoza, u postupku izvoza, ukidanje uverenja za sačinjavanje izjave o poreklu robe na fakturi i ako Vlada da mogućnost pojednostavljenog postupka tranzita robe. Špediteri tvrde da je novi carinski zakon prepisani zakon Evropske unije, ali da su dodati neki članovi štetni za građane i budžet. Kod nas nisu ukinute carinske formalnosti, što znači da se roba zadržava mnogo duže na carini nego u Evropskoj uniji.

Novi carinski propisiRoba će moći brže da se ocarini, čak i praznicima i nakon radnog vremena, kažu u Upravi carina povodom novog Carinskog zakona.

Špediteri upozoravaju na član koji predviđa da carina zadrži 10 odsto naplaćenih kazni, jer stimuliše carinike da kažnjavaju.

Pojednostavljeni carinski propisi i brži protok robe preko granice, samo su neke od prednosti koje privrednicima donosi novi Carinski zakon, kažu u Upravi carina Republike Srbije.

Špediteri pak tvrde, da novi zakon ima članova koji mogu biti zloupotrebljeni i u direktnoj su suprotnosti sa Evropskim zakonodavstvom.

Privrednici će moći brže da dođu do robe posle prijave carinskoj službi, a moći će i da prijavljuju robu na osnovu nepotpune carinske deklaracije. Najbitnija je ušteda na vremenu i mogućnost da robu carine praznikom i po isteku radnog vremena.

"Misli se na deklarisanje robe u postupku uvoza, u postupku izvoza, ukidanje uverenja za sačinjavanje izjave o poreklu robe na fakturi i ako Vlada da mogućnost pojednostavljenog postupka tranzita robe", izjavila je Nataša Igić iz Uprave carina.

Špediteri tvrde da je novi carinski zakon prepisani zakon Evropske unije, ali da su dodati neki članovi štetni za građane i budžet. Kod nas nisu ukinute carinske formalnosti, što znači da se roba zadržava mnogo duže na carini nego u Evropskoj uniji.

To pravi velike troškove jer se plaća zadržavanje robe na terminalima. Najsporniji je deo zakona u kome piše da carini pripada 10 odsto naplaćenih kazni i prekršaja i 10% oduzete i prodate robe. To stimuliše carinike da uvoznicima i špediterima naplate što više prekršaja, čak i onih neosnovanih, jer za to primaju veću platu.

"Ne vraća to posle carina ako špediter dokaže da je u pravu, nego vraćaju poreski obveznici, vraća država Srbija, a Carini ostaje u prihodu ono što je prihodovala od kazni i prekršaja", objasnio je Dragan Stain iz Udruženja špeditera.

Špediteri smatraju da carinici treba da imaju pet puta veće plate, a za propuste u Zakonu krive državu i Evropsku carinsku komisiju. Ta komisija, koja 10 godina radi u Srbiji, nije upozorila na propuste već je prošle godine pohvalila carinu, a podsetimo, da i Državni revizor nije imao primedbi na rad Carine.

Iako ne postoje podaci koliki su gubici zbog te rupe u zakonu, Carini je, tvrde špediteri, očigledno omogućeno da zarađuje na štetu države i privrednika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik