Osnovana regionalna kancelarija Italijansko-srpske komore

Bez autora
Jun 08 2010

Valjevo je prvi grad u Srbiji u kome je osnovana regionalna kancelarija Italijansko-srpske privredne komore, za zapadnu Srbiju, a razlog za to je činjenica da je privreda tog grada najveći domaći izvoznik na italijansko tržište. Valjevska privreda najveći je izvoznik, ali i veliki uvoznik iz Italije, ali sve mogućnosti još nisu iskorišćene. Za privrednu saradnju Srbije i Italije postoje velike mogućnosti, i nije dovoljno samo da komora ima centralu u Beogradu, već je potrebno da se otvaraju i regionalna predstavništva. Velike mogućnosti za saradnju privreda dve zemlje postoje u oblasti drvne, tekstilne i precizne industrije, kao i u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Italija je zainteresovana i za saradnju u tekstilnoj industriji, kao i za uvoz velikih količina pšenice iz Srbije koju sada, za potrebe svoje prehrambene industrije, uvozi iz Australije, Amerike, Kanade i drugih zemalja. Tereni Srbije veoma su pogodni za proizvodnju pšenice koju bi Italija kupovala, kao i za proizvodnju voća koje nije dovoljno samo proizvesti, već ga treba i preraditi.

Osnovana regionalna kancelarija Italijansko-srpske komoreValjevo je prvi grad u Srbiji u kome je osnovana regionalna kancelarija Italijansko-srpske privredne komore, za zapadnu Srbiju, a razlog za to je činjenica da je privreda tog grada najveći domaći izvoznik na italijansko tržište.

Kako je kazao gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević, valjevska privreda najveći je izvoznik, ali i veliki uvoznik iz Italije, ističući da sve mogućnosti još nisu iskorišćene.

Predsednik Italijanske komore Vincenco Divela rekao je da za privrednu saradnju Srbije i Italije postoje velike mogućnosti, kao i da nije dovoljno samo da komora ima centralu u Beogradu, već je potrebno da se otvaraju i regionalna predstavništva.

- Velike mogućnosti za saradnju privreda dve zemlje postoje u oblasti drvne, tekstilne i precizne industrije, kao i u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Italija je zainteresovana i za saradnju u tekstilnoj industriji, kao i za uvoz velikih količina pšenice iz Srbije koju sada, za potrebe svoje prehrambene industrije, uvozi iz Australije, Amerike, Kanade i drugih zemalja - kazao je on i dodao da su tereni Srbije veoma pogodni za proizvodnju pšenice koju bi Italija kupovala, kao i za proizvodnju voća koje nije dovoljno samo proizvesti, već ga treba i preraditi.

- Naša mala i srednja preduzeća spremna su da u sve to investiraju, jer su zainteresovani za uvoz prerađevina od voća - naveo je Divela i dodao da postoje mogućnosti i za dobru saradnju u oblasti građevinarstva, jer je Srbija bila poznata po svojoj kvalitetnoj radnoj snazi i stručnjacima, kao i u proizvodnji odeće čiji je kvalitet u Italiji veoma cenjen.

- Sve to govori da bi privrednici kako iz Srbije, tako i Italije trebalo u narednom periodu još bolje da se upoznaju i da bi trebalo iskoristiti i mogućnost izvoza robe i proizvoda u Rusiju, bez plaćanja carina i to tako što bi se deo proizvodnje ostvarivao u Srbiji, a deo u Italiji - kazao je on i istakao da su ovu saradnju podržali i predstavnici i Italijanskog instituta za spoljnu trgovinu, kao i proizvodnjači drvne industrije iz Udine, koji su već najavili posete svojih privrednika ovom kraju Srbije.

Na otvaranju regionalne komore najavljena je i mogućnost da se u mnogim delovima Srbije otvore predstavništva Instituta za spoljnu trgovinu Italije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik