Počinju pregovori o liberalizaciji usluga

Bez autora
Jun 10 2010

Srbija će tokom ovogodišnjeg predsedavanja CEFTA sporazumom pokrenuti pregovore o liberalizaciji usluga, što će doprineti povećanju izvoza. Pregovori o liberalizaciji usluga će trajati od jedne do dve godine, a Srbija treba da iskoristi svoju šansu jer ima šta da u tom sektoru ponudi zemljama regiona. Ciljevi Srbije su da se u narednom periodu članice CEFTE dogovore i o primeni jednakih uslova u javnim nabavkama, kao i o usklađivanju i ujednačavanju politika konkurentnosti trgovine i podsticaja i zaštite investicija. Prošle godine je razmena roba među zemljama regiona opala za 25 posto, a u prvim mesecima ove godine se nije oporavila u istoj meri kao svetom. Značajan je rast ukupnog izvoza Srbije od 18 posto za prva četiri meseca ove godine. U trgovini sa članicama CEFTA sporazuma Srbija stalno beleži suficit, a 70 posto razmene čine industrijski proizvodi, a 30 posto poljoprivredni. Sa svim zemljama CEFTA regiona Srbija ima režim potpune liberalizcije u trgovini, osim sa Hrvatskom gde se za određene proizvode utvrđuju kvote.

Počinju pregovori o liberalizaciji uslugaSrbija će tokom ovogodišnjeg predsedavanja CEFTA sporazumom pokrenuti pregovore o liberalizaciji usluga, što će doprineti povećanju izvoza.

Pregovori o liberalizaciji usluga će trajati od jedne do dve godine, a Srbija treba da iskoristi svoju šansu jer ima šta da u tom sektoru ponudi zemljama regiona.

Ciljevi Srbije su da se u narednom periodu članice CEFTE dogovore i o primeni jednakih uslova u javnim nabavkama, kao i o usklađivanju i ujednačavanju politika konkurentnosti trgovine i podsticaja i zaštite investicija.

Prošle godine je razmena roba među zemljama regiona opala za 25 posto, a u prvim mesecima ove godine se nije oporavila u istoj meri kao svetom. Značajan je rast ukupnog izvoza Srbije od 18 posto za prva četiri meseca ove godine. U trgovini sa članicama CEFTA sporazuma Srbija stalno beleži suficit, a 70 posto razmene čine industrijski proizvodi, a 30 posto poljoprivredni. Sa svim zemljama CEFTA regiona Srbija ima režim potpune liberalizcije u trgovini, osim sa Hrvatskom gde se za određene proizvode utvrđuju kvote.

CEFTA sporazum je potpisan 2006. godine i odnosio se na međusobnu liberalizaciju trgovine industrijskim i poljoprivrednim proizvodima između Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Crne Gore i UNMIK Kosovo. Rumunija i Bugarska od januara 2007. nisu članice tog sporazuma jer su postale deo Evropske unije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik